Az empatikus emberek hat jellemzője

Az empátia nem azonos az együttérzéssel, amikor szánalmat vagy sajnálatot érzünk valaki iránt, hiszen olyankor nem feltétlenül igyekszünk meg is érteni az illető érzelmeit vagy álláspontját. Sokkal inkább a másik helyzetébe való beleélés művészetét jelenti. Roman Krznaric filozófus és író, a londoni The School of Life alapító tagja, a téma elismert kutatója, Az empátia ereje című könyv szerzője az együttérző emberek legfontosabb jellemzőit tárja most elénk.

1. EMPATIKUS GONDOLKODÁS

Tegyük magunkévá azt a felismerést, hogy az empátia az emberi természet szerves része, olyan képesség, amely egész életünk során fejleszthető.

2. KÉPZELJÜK MAGUNKAT A MÁSIK HELYÉBE!

Tudatosan törekedjünk arra, hogy mások helyébe képzeljük magunkat (ideértve az „ellenségeinket” is), fogadjuk el emberi mivoltukat, egyéniségüket, látásmódjukat.

3. TAPASZTALATGYŰJTÉS

Tanulmányozzunk a sajátunktól eltérő életmódokat és kultúrákat: váljunk ezek közvetlen részesévé, tegyünk empatikus felfedezéseket, működjünk együtt a különböző társadalmi rétegekkel.

4. A TÁRSALGÁS MŰVÉSZETÉNEK GYAKORLÁSA

Forduljunk érdeklődéssel az idegenek felé, figyelmesen hallgassuk meg őket, ne rejtsük el az érzéseinket.

5. UTAZÁS A KAROSSZÉKBEN

Merüljünk el mások gondolatvilágában a művészet, az irodalom, a film és a közösségi oldalak segítségével.

6. CSINÁLJUNK FORRADALMAT!

Annak érdekében, hogy társadalmi változást idézzünk elő, igyekezzünk tömegméretekben terjeszteni az empátiát. Fejlesszük empatikus képességünket, hogy a maga természetes valójában tudjuk elfogadni a világot.

Ha ezek a szokások a mindennapi életünk részévé válnak, másként fogunk gondolkodni, érezni és cselekedni. Lenyűgöz majd, hogy képesek vagyunk „átlépni” mások tudatába, miközben megkíséreljük kitalálni, hogy mi a céljuk, miben hisznek, milyen a mögöttes szándékuk.

A témáról bővebben olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/2. lapszámában, valamint Roman Krznaric, Az empátia fejleszthető című könyvében.

Nyitókép: Getty Images