Ki törődik a gyerek lelkével a válás során?

A válás, a szakítás mindig tragédia. Azt hittük, a mi házasságunk örökké tart majd, a párunk mellett boldogok leszünk életünk végéig, ehelyett csalódunk és szenvedünk. Ugyan ki tud ilyenkor még a gyerekek lelkével is foglalkozni?

csalad

„A nővérem azt szajkózta, hogy a szüleim kapcsolata a születésemnél romlott meg, így a válás is az én hibám.” „Tizennégy évesen három hetet az utcán töltöttem, rosszabbnál rosszabb társaságokban, ekkor verekedtem először. Két húszéves leitatott, meg akartak erőszakolni. A szüleim azt hitték, a másiknál vagyok.” „Apu hirtelen tűnt el. Többen mondták, hogy nagyon szeretett, de ritkán találkoztunk. Tizennégy éves voltam, amikor anya leültetett, és elmondta, hogy apu meghalt.”

Közel hétszáz hasonló vallomás érkezett egy internetes felmérésre február elején. A Nyugatmagyarországi Egyetem hallgatója, Czafit Roxána szakdolgozatához elvált szülők gyermekeit kérdezte arról, hogyan élték meg szüleik szakítását. A válaszadók felének (54%) csak az egyik szülővel van stabil kapcsolata. Arra, hogy mi illik az elvált szülők gyermekeire, a következő válasz kapta a legtöbb szavazatot: „Félünk a veszteségtől. Mindig bennünk él a félelem attól, hogy egyedül maradunk. Talán az emlékek, az illúziók korai elvesztése okozza ezt. Még ha a partnerünknek nincs is szándékában elhagyni minket, akkor is elönt bennünket időnként az érzés, hogy mi lenne, ha…”

KATASZTRÓFAÖVEZET

– Magyarországon nincs válási kultúra – mondja dr. Illés Blanka válóperes ügyvéd. – Sajnos azt tapasztalom, hogy az argentin szappanoperák a minták, esetleg a haverok, akik jól kicsinálták az exüket. Pedig a válásnak nem az a lényege, hogy bedaráljuk a másikat. Ebben óriási felelőssége van az ügyvédnek: az ügyfél alá adja-e a lovat, vagy elmagyarázza, hogy mindenkinek jobb, ha megpróbálnak együttműködni.

 A cikk folytatását keresd a 2016/14. Nők Lapjában!

Szöveg: Pór Attila

Fotó: iStockphoto