Mi a teendő, ha hazudik a gyerek?

Tegye fel a kezét, aki soha nem füllentett a szüleinek! Ki csak apróságokban kamuzott, ki meg a fél életét eltitkolta… A hazugságok mennyiségétől függetlenül a legtöbb újdonsült szülő mégis úgy vág neki a gyermeknevelésnek, hogy bizalmas, fesztelen légkört szeretne kialakítani, ahol bármikor el lehet mondani az igazat. Így, amikor kiderül az első ferdítés, a tökéletes világról szőtt álom összetörik.

nl_csalad_hazudikagyerek

Sok szülő kétségbeesik, amikor szeme fényét füllentésen kapja: legyen szó az ovistársaknak előadott képtelen történetről, a letagadott verekedésről vagy az eltitkolt rossz jegyről, könnyű a „hazudós a gyerek” következtetést levonni, és olyanokkal riogatni, hogy „aki hazudik, az csal…” Mielőtt végképp leírnánk a gyermek erkölcsi értékrendjét, és a hatásos büntetésen gondolkodnánk, „hogy egy életre megemlegesse!”, próbáljunk meg az eset mögé tekinteni.

AZ ALMA MEG A FÁJA

A felnőttek sokszor észre sem veszik, mikor nem mondanak igazat. Vagy mert megszokták, hogy a beszélgetőpartner igényeinek, elvárásainak megfelelően válaszoljanak, vagy mert felmentik magukat a kegyes hazugságok alól, mondván, ők csak a másiknak akarnak jót.

Falucskai Henriett klinikai szakpszichológus szerint mindegy, hogy a szülő a gyereknek, vagy másoknak hazudik, a példa ragadós lehet. – Amikor apuka a strandpénztárnál fiatalabbnak mondja az iskolást, majd megmagyarázza, hogy így olcsóbban jutnak be, akkor mintát ad arra, hogy az igazság eltitkolásával előnyre lehet szert tenni. A másik tipikus eset, amikor a hisztit megspórolandó, anyuka nem árulja el, hogy az orvoshoz mennek, majd a váróteremben azt mondja, hogy nem lesz szuri, a rendelőben pedig odasúgja, hogy a szuri nem fog fájni. A kicsiknek azonban hihetetlenül kifinomult radarjaik vannak, és érzik azt, amikor a kimondott szavak és az érzelmek nincsenek összhangban. Gyakori a halálesetek körüli ködösítés; az, hogy a család kutyája vagy a nagypapa „elutazott”, esetleg „elment a barátaihoz”, nem lehet megfelelő magyarázat. Hasonló a helyzet váláskor, ha anyuka azt mondja: „apád elment más városba dolgozni, ezért jön csak minden második hétvégén”.

A Nők Lapja 46. heti lapszámában a cikk folytatása mellett a leggyakoribb hazugságfajták listáját is megtaláljátok!

Szöveg: Jónap Rita

Illusztráció: Archív