Író nők és írónők - Női szerzők a nyilvánosság előtt

Mindig is tudtuk, hogy a nők és a szavak igen közeli barátok. Beszélni, mesélni, árnyalni és érzékeltetni nagyon tudunk. És szeretünk. Jó ideje már, hogy a fiókba rejtett naplók világán túllépve, a nyilvánosság elé álltak a női szerzők. Ma pedig már szabad a pálya, és hatalmas. Bárki játszhat rajta...

író nő

A nők sokáig nem írtak, nem is olvastak. Mert egyiket sem tudtak. A betűvetés és az olvasás évszázadokon át a férfi ak felségterülete volt, pontosabban néhányuké. A nyugati kultúra mára oda kanyarodott, hogy a könyvpiacot jobbára a nők érdeklődése működteti, ők olvasnak többet, és írnak – egyre többet.

Az írás ma trend, önmegvalósítás, hobbi, terápia. És lehetőség. Nagy lehetőség. Az úgynevezett női könyvek szerzői már inkább a sztárok, mint az alkotó emberek jegyeit hordozzák. Ha Szabó Magdát a munkájáról kérdezték, nem arról mesélt, hogy laptopjával az ölében a teraszán vagy kávézók sarkában szövi történeteit. Ő a figyelmet még a hőseire terelte, őket akarta „helyzetbe hozni”. A ma legismertebb írónők világszerte egy másik kor gyermekei, de legalább annyira hatnak kortársaikra, mint az Abigél szerzője.

– Rengeteg könyv jelenik meg, ezért sokakban támad az a benyomás, hogy nincs ennél egyszerűbb a világon – mondja Mörk Leonóra, aki a Central Médiaakadémia kreatív írói kurzusának egyik vezetőjeként segít a kezdő szerzőknek. De miben lehet őket segíteni? És mindenkit lehet? Az íráskészség adottság, akár a labdaérzék vagy a kézügyesség. Fejleszthető, de azért nem a nulláról…

– Azt szokás mondani, az ember próbáljon olyat írni, amit maga is szívesen olvas. Úgy látom, így vannak a kurzusra járók is. Olvasnak valamit, beleszeretnek, és azt gondolják: ilyet én is tudnék… Van, aki a „csajos” könyveket szereti, vagy amelyek arról szólnak, hogyan zsonglőrködjünk munka, család, gyerekek között. Ez kiindulásnak jó, de nem elég. Kell a történet, a fonál. Út, amely elindul A pontból, hogy aztán B-n és C-n át eljusson Z-ig. A gond csak az, hogy több ma megjelenő könyv is nélkülözi ezt… A főszereplőnő csapódik ide-oda, különböző férfiakkal ezt-azt csinál, de ez inkább diffúz felhő, mintsem könyv. Ugyanakkor lehet ezt a műfajt jól csinálni, van, ami tanulható.

Aki fejlődni akar, egy írói kurzuson segítséget kaphat, hogyan írjon párbeszédet, milyen a jó leírás, milyenek legyenek az arányok, a ritmus, a narráció. Csiszolhatja az eszközeit, hogy képes legyen jobban megformázni a mondanivalót. Igen, a mondanivalót.

– Néha abban kell segíteni, hogy valaki kimozduljon a saját szűk világából. Ne mindig a gyerekeiről vagy a szerelmi bánatáról írjon. Amikor azt kértem a hallgatókról, idézzék fel egy emléküket, a legtöbben gyerekkori traumát írtak le. Jó, ha az ember kiírja a fájdalmait, de ez önmagában csak alapanyag.

#noklapjahu

A cikk folytatásáért érdemes fellapozni a legfrissebb Nők Lapját, mert a naplóktól kezdve a blogíráson át egészen a szépirodalomig mindent körbejár női megvilágításban.

Szöveg: Hulej Emese, Csák Amarilla

Fotó: Europress