Nők Lapja Hősei 8. - Mályvavirágok, a méhnyakrákos nőkért

Nagy-Tóth Ildikó második kislányával volt várandós, és bár rendkívül aggódott, egészséges kisbabát hozott a világra. Ekkor jött azonban a rossz hír: egy kontrollvizsgálaton méhnyakrákot diagnosztizáltak a kismamánál. Műtét előtt Icó azzal vigasztalta nagyobbik lányát, a négyéves Jázmint: minden anyuka meggyógyul!

58 nl hosei

Icó tanulási folyamatnak tekintette a betegséget, mindazt, amin átment. Fel kellett dolgoznia a méhe elvesztését, és a fizikai megpróbáltatások mellett újraépíteni a nőiségét. Ebben segített neki az általa írott napló, és ebből született a Minden anyuka meggyógyul! című könyv, amelyhez egy információs blokkot, e-mail címet is csatolt. Meglepően sok nőtől kapott levelet. Volt, aki tanácsot kért, volt, aki bátorítást, reményt, hiteles beszámolót várt attól, aki meggyógyult. Elhatározta, hogy a könyv bevételéből létrehoz egy alapítványt, ami segíti a méhnyakrákos nők gyógyulását, és mindent megtesz a megelőzésért.

MEGÉRINTVE

Icó tudja, milyen fontos a szeretet, a család, a férj, a barátok, a közösség ereje. Tudja, mit éreznek a hozzá forduló nők, mert a legnagyobb félelmet az ismeretlen jelenti. Azt is tudja, hogy az összetartozás, a közös sors, a hiteles szavak fantasztikus erőt adnak. Akkor is, ha van, aki eltűnik a csoportból, és csak az emléke marad. – Dédnagymamám harminchét évesen halt meg méhnyakrákban, öt gyerek maradt utána – emlékezik Icó arra, hogy a családjában már okozott tragédiát ez a betegség. Mégsem akarja elfelejteni. – Én harmincévesen, hat héttel a második lányom születése után kaptam ezt a diagnózist. Azóta eltelt öt év. Bár előfordul, hogy engem is megviselnek a történetek, nem szeretnék kiszállni belőle, és másra hagyni az alapítvány, a segítséget kérők ügyeit.

MIÉRT MÁLYVAVIRÁG?

Icó meséli, amikor Dunaharasztira költöztek, sivár kertet, homokos talajt találtak. De kapott harminc tő mályvát. Elültette őket, és mindegyik megmaradt, virágot hozott. Ezt a törékenynek tűnő virágot választotta az erős, kitartó, szép női lélek szimbólumának. Így lett a Mályvavirág Alapítvány névadója, a méhnyakrák megelőzésének jelképe, a segítségnyújtás virága. Sallai Kriszti önkéntes segítőként csatlakozott a csapathoz, úgyszólván véletlenül, bár szerintük nincsenek véletlenek. Kiegészítik egymást, Icó a személyes hitelét, a szakértőkkel kiépített kapcsolatait, a szeretetét adja a közös munkába, Kriszti a lendületét, a hitét, szakmai tudását, a nagy szervezetekben szerzett vezetői, szervezői tapasztalatát. – Három év alatt hatalmas dolgokat valósítottunk meg együtt és a támogatók segítségével – összegez Kriszti.

– Jókor találtunk egymásra. Barátságok születtek, értjük egymást, pedig az Alapítvány Kuratóriumában egyedül én vagyok érintett – teszi hozzá Icó. – Az együtt megélt sikerek erőt és ötleteket adnak a folytatáshoz. Egy-egy kampányunk 170-200 ezer követőt jelent a közösségi oldalon, ennyi emberhez ér el az üzenetünk, és napi kapcsolatot tartunk az érintettekkel a Mályvavirágok közössége zárt csoportban.

GYÓGYULÁST SEGÍTŐ PROGRAM

Egy épülő tudásbázis található a www.malyvavirag.hu internetes oldalon, a havonta szervezett klub rendszeres találkozásra ad alkalmat. Az alapítvány két fő tevékenységre, a prevencióra és a rehabilitációra koncentrál. 2014 óta minden évben a Mályvavirág Alapítvány szervezi az Európai Méhnyakrák Megelőzés Hetét, az üzenetet saját kiadványaikkal erősítik.

– Azt szeretnék elérni, hogy egyetlen nőt, anyát se kelljen elveszíteni méhnyakrák miatt. Tudjuk, hogy a rákos elváltozáshoz vezető HPV-vírusfertőzés védőoltással megelőzhető. Rendszeres szűréssel pedig korán, még rákmegelőző állapotban felfedezhető és gyógyítható az elváltozás, nem kell a méhet eltávolítani – sorolja az érveket Icó. – A HPV-oltás és a szűrés együtt alkotja a prevenciót. Lassan változik az orvos–beteg kapcsolat is, ha a nők több empátiát tapasztalnak a vizsgálat során, akkor szívesebben mennek el a következő szűrésre, mert tudják, az életük múlhat a korai felfedezésen.

Ha nem sikerül megelőzni a betegséget, akkor a nők baráti közössége támogatja a beteg gyógyulását és rehabilitációját. Éppen erre szeretné fordítani Icó a pályázaton nyert pénzt, hiszen a megbolygatott kismedencei szerveknek újra kell tanítani a működést, gondot okozhat a pisilés, a székelés, a szex, és a betegnek mentálisan is fel kell épülnie, hogy újra nőnek érezze magát. Pályázati támogatással a Gyógyulást Segítő Program (GYSP) házhoz vinné a rehabilitációt. Ezt már két alkalommal biztosította a Mályvavirág Alapítvány tizenöt-tizenöt nőnek az életminőségük javítása érdekében, orvosok, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, szexuálterapeuta közreműködésével.

A megelőzés érdekében bekapcsolódtak a védőnői méhnyakszűrés népszerűsítésébe. Tóth Icó 2015 szeptemberétől vendégelőadó a védőnők főiskolai képzésében, a „méhnyakrákos nők” tantárgyban.

AZ AJÁNLÓ: Sallai Krisztina

59 nl hosei

Nagy-Tóth Ildikót, Icót Sallai Krisztina jelölte a Nők Lapja Hősei pályázatra. Kriszti közgazdász, két eleven kisfiú nevelése mellett 2013 őszétől önkéntesként dolgozik a Mályvavirág Alapítványnál.

– Munkánk fő mozgatórugója Icó. Ő képviseli a leghitelesebben azt, amiért dolgozunk. Hittel, szeretettel, kitartással, lélekkel, odaadással építkezik. Akár egy prevenciós előadáson hallgatom, akár a klubban egy érintettel beszélgetve, mindig érzem az önzetlen segítségnyújtást, az óvást, féltést és a határozott célt, annak tudatosítását, hogy a méhnyakrák megelőzhető, korán felismerve pedig jó eséllyel gyógyítható. Fantasztikus energiáját, kitartását, empátiáját nagyra értékelem, számomra Icó ezért HŐS. Fontosnak tartom azt is, hogy a lehető legtöbb fórumon kapjon teret ez a téma, értünk, nőkért, a Mályvavirágokért.

Ha úgy érzed, te is ismersz olyan hétköznapi hőst, aki több figyelmet érdemel, jelöld őt a Nők Lapja Hőse címre! Részletek a felhívásról ezen a linken és a Nők Lapjában!

A cikk eredetileg a Nők Lapja 2016/28. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Kolimár Éva

Fotó: Nagy Attila