Büszkén mutatjuk be Nagy Életmódváltás programunk nyerteseit!

A Nők Lapja idei, Nagy Életmódváltás programjának 18 résztvevője 180 kilót fogyott fél év alatt, ami mindenképpen örömre ad okot, ám ők azt mondják, a legnagyobb eredményt nem kilóban mérik.

Kiderült, hogy számukra az a legnagyobb boldogság, hogy más lett az életük, hogy az elmúlt fél év alatt olyan útra léptek, amiről nem szeretnének letérni. Az utolsó találkozón csinosabb, karcsúbb, vidámabb hölgyek gyűltek össze, és a mérlegeléskor, beszélgetéskor mindannyian azt mondták, egyetlen dolgot sajnálnak csak: hogy nem hamarabb kezdtek hozzá. A négy legeredményesebb versenyző a nyeremények mellett egy igazi divatfotózáson is részt vehetett.

„Képes vagyok rá!”

KÜLÖNDÍJAS – Papp Jánosné Ági

51 éves eladó, Debrecen, 97 kg-79 kg, -18 kg

60-63 eletmod2

Egy családi tragédiát követően kezdett el hízni, és az előző programok beszámolóit olvasva fogalmazódott meg benne a vágy, hogy szeretné egyszerűen újra jól érezni magát a bőrében. A terv sikerült, az elmúlt fél évben nemcsak egészségesebb lett, de új barátokra lelt, és sokkal nyitottabbá vált. Ági mindössze pár ponttal csúszott le a dobogóról, és a teljesítménye, valamint a hozzáállása alapján a szakértők úgy gondolták, neki jár a különdíj.

– Nagyon sokat köszönhetek ennek a programnak! Teljes testi és lelki megrogyással indultam neki az életmódváltásnak, és a legpozitívabb értelemben megfordult velem a világ. Ma már kifejezetten sajnálom, hogy nem kezdtem el korábban valamilyen mozgást, legyen az tánc, torna, futás, bár be kell vallanom, hogy önbizalmam sem lett volna hozzá, egyszerűen elképzelhetetlennek tartottam, hogy elmenjek egy edzőterembe. Az élet azonban segített. Évát pár éve ismerem, egy fájdalmon osztozunk, a gyermekeink egyidősek voltak, a sírjuk szinte egymás mellett van. Amikor betévedt az üzletünkbe, tudván, hogy ő mennyit sportol, megkérdeztem tőle, milyen mozgásformát javasolna nekem. Ő a tanácsadás helyett elvitt az edzőterembe, megmutatta a gépeket, és elkísért különböző órákra. Mára nemcsak sporttársak, hanem barátnők is lettünk, én pedig teljesen belevetettem magam a mozgásba. A legjobb az egészben, hogy nem tehernek, nyűgnek érzem, hanem várom az estéket, hogy menjünk edzeni, és minden bohóckodást elkerülve izzadásig, a teljes fáradtságig mozogjunk. Éva azt mondja, szerinte nemcsak a testem változott, hanem én magam is: nyitottabb, mosolygósabb lettem. Én is úgy érzem, hogy rengeteget nyertem ez alatt a fél év alatt, hatalmas örömöt szerez, hogy képes vagyok a változásra. A klasszikus kifogások mögül kilépve, mint a „nekem nincs időm”, meg tudom oldani a mozgást heti három-négy alkalommal, és az étkezéssel kapcsolatos váltásnak is képes vagyok mindennap örülni: élvezem, hogy egészségesen táplálkozom, mégis finomakat eszem. Sokkal jobban érzem magam a kisebb minőségi adagokkal, a több zöldség, saláta elfogyasztásával. A családom rengeteget segített, támogattak, büszkék rám, és bevallom, én is az vagyok magamra!

„Az életemet és a hitemet nyertem vissza”

I. HELYEZETT – Varga Gyöngyi

47 éves irodavezető, Budapest, 79 kg-54 kg, -25 kg

60-63 eletmod1

Öt évvel ezelőtt diagnosztizálták mellrákkal, túl volt a műtéten, a kemoterápián és a sugárkezelésen, amikor a programba jelentkezett. Szeretett volna egészséges módszerrel megszabadulni a rárakódott pluszsúlytól, és a céljai közt szerepelt, hogy újra olyan lelkesen, örömmel táncoljon, ahogy azt évtizedekig tette.

– Én az életemet és a hitemet nyertem vissza a program hat hónapja alatt. Öt év elment úgy, hogy haragudtam, amiért megbetegítettem a szervezetemet, egyszerűen nem tudtam bizonyos dolgokat elengedni, és tönkretettem magam. De eljött a pillanat, amikor felismertem, ahogy az ember megbetegítheti a testét, úgy ki is húzhatja magát a bajból. Utáltam, hogy nem tudok lihegés nélkül felmenni az utcánkban, szenvedtem a köhögő-, fuldoklórohamoktól, iszonyatosan horkoltam, a hőhullámokról nem is beszélek. Ezek mind megszűntek, és nemrég voltam kontrollon, ahol kiderült, hogy minden leletem, vérképem tökéletes! A doktornő nagyon megdicsért, és azt mondta, hogy februárban abbahagyhatom a gyógyszer szedését és az injekciót is. Nekem ez a 25 kiló leadásánál és a három mérettel kisebb ruháknál is többet jelent. Kezdem magam újra nőnek érezni. Nemrég abban a kórházi szobában jártam, ahol a kemoterápiát kaptam. Legszívesebben odakiáltottam volna az ott ülőknek: „Ne adjátok fel, mert van remény, itt vagyok, nézzetek rám!” Persze ezt nem tehettem meg, pedig olyan jó lenne mindenkibe hitet önteni, mert tudom, érzem, hogy még csak most kezdődik minden. Amikor májusban arról beszéltek az edzők és a dietetikus, hogy ez nem fogyókúra, hanem egy új életmód, ami életünk végéig fenntartható, magamban legyintettem, úgy voltam vele, hogy csak fogyjak le. Nyár közepén azonban átkattant bennem valami, és rájöttem, hogy szeretem, ahogy most élek, hogy nem kötelességből eszem, amit eszem, és nem muszájból tornázom, hanem mert élvezem. Az ételeket nem rendelem, hanem magam készítem, így tudom, hogy ami az asztalra kerül, az egészséges és finom. A mozgás újra része lett az életemnek, ebben sokat segített az unokatestvérem, Tápler Zita, aki hasznos tanácsokkal látott el. Hetente kétszer járok salsa-, fitnessórára, ha pedig későn érek haza, berakok egy capoeira vagy egy Pilates-DVD-t, és átmozgatom magam. Ha egy nap kimarad, már hiányzik. Úgy érzem, csupa jó történik velem, és újra tele vagyok tervekkel. A legfontosabb, hogy egészségben fel tudjam nevelni a fiamat, és nagy álmom, hogy a szalagavatóján felkérjen táncolni. Más nem számít!

„Újraépítettem önmagam”

II. helyezett – Gáti Szilvia

43 éves ifjúságvédelmi felelős, Budapest, 77 kg-66 kg, – 11 kg

60-63eletmod

Amikor megjelent a program végi mérlegeléskor, irigykedve és elismerően szisszentünk fel: egy 180 centiméteres, kockás hasú, izmos lábú, csupa mosoly amazon állt a bizottság előtt. Korábban úgy gondoltuk, a dobogóra nem tud felkerülni, hiszen alig volt rajta súlyfelesleg, ám a példaértékű hozzáállásért neki szántuk a különdíjat. Szilvi azonban minket és önmagát is meglepte, amikor az eredményei alapján a második lett.

– Sokkal többet változtam, mint amire fél évvel ezelőtt számítottam, és nem csak arra gondolok, hogy a tervezett 4-5 kiló helyett 11-et fogytam. Nekem kellett, hogy csapatban legyek, hogy inspiráljon a többiek teljesítménye, hogy a szakértőink kedvesen, de határozottan irányítsanak. Visszanyertem a vitalitásomat, újra rendszeresen sportolok, helyesen étkezem, egészségesen főzök. Összeszedettebb lettem, jobban meg tudom tervezni a feladataimat, prioritásokat állítok fel. Sokkal több dolog fér bele a napomba, mint korábban, elmúlt a fáradékonyságom, és nyitottabb, bátrabb lettem. A nyáron gyalogtúrán voltam, nyolc nap alatt 148 kilométert tettem meg a Pilis-, Gerecse-, Vértes-hegységben. Hosszan, a tűző napon és a susnyásban is gyalogoltunk, születtek új gondolatok, önismeretet tanultam, alkalmazkodtam, küzdöttem. A zsákom nehéz volt, fizikailag is meg kellett tapasztalnom a terhet, amit cipelek, hogy az út végén le tudjam rakni. Az életmódváltó program nem csak a test átalakulásáról szólt, nem csak a fogyásról, a helyes étkezésről. Nekem sokkal többet adott: lehetőségeket. Önismeretre tanított, segített a félelmek leküzdésében, nyitottabbá tett, értékes emberekkel ismerkedhettem meg, meglévő barátaimmal mélyíthettem a kapcsolataimat. Mindannyian az életem részei, mindenki hozzátett valamit, amitől gazdagabbnak érezhetem magam, ezáltal fejlődhettem a legtöbbet. Biztatni tudok mindenkit, hogy vágjon bele és próbáljon változtatni. Érdemes időnként megújulni, olyat tenni, amit azelőtt soha, meg kell próbálni kilépni a megszokott hétköznapokból, a komfortzónánkból. Nem könnyű, de megéri, mert pozitív irányba fordul az élet. Ez a fél év igazi, életre szóló élmény volt, minden pillanatát élveztem, ezt a gyöngyszemet viszem tovább a szívemben, és nagyon hosszú időn keresztül lesz rá lehetőségem, hogy merítsek a szépségéből. Az elkövetkezendő években folytatom, amit május 8-án elkezdtem. Újraépítettem önmagam, mert voltak nehézségeim, és az elmúlt időszak bebizonyította nekem, hogy elegendő kitartásom, hitem, önbizalmam van.

„A kemény munka kifizetődő”

III. helyezett – Orbán Klára

31 éves könyvtáros, Szentgál, 95 kg-80 kg, – 15 kg

60-63 eletmod3

Szeretett volna többet fogyni, de időközben rájött, hogy az, amit az elmúlt fél évben tett, sokkal célravezetőbb volt, hiszen végre nem koplalással, önsanyargatással ért el eredményeket, hanem örömmel, boldogan, mindenféle szenvedés nélkül. Az ismerősök, barátok és a többi életmódváltó nagy örömére az általa készített diétás finomságok receptjét és ínycsiklandó fotóit a saját blogjában is megosztja.

– Tudom, hogy amióta anya lettem, példakép vagyok: a kisfiam tőlem fogja megtanulni az egészséges étkezés és a mozgás fontosságát. Hatalmas öröm, hogy most már nincs mit szégyellnem, tudom, melyik a helyes út, és a családomnak is ezt adom tovább. Amióta elindult a program, egy napot sem voltam beteg, előtte sem gyakran, de egy-egy nátha, megfázás, torokgyulladás azért előfordult. Szerintem ez is a helyes étkezés és a rendszeres sport számlájára írható! Az elmúlt fél év legnagyobb eredménye azonban a bizonyosság, hogy képes vagyok rá. Képes vagyok változni, képes vagyok egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni. Megtapasztaltam, hogy a kemény munka kifizetődő, ezt persze tudjuk, mondogatni is szoktuk, de valójában átélni egészen más! Soha életemben nem mozogtam rendszeresen, de most végre saját magamon érzem, hogy a sport nemcsak a fogyást gyorsítja, és a narancsbőrt csökkenti, de ad egy belső tartást is. Egy ideje észrevettem, hogy nem félek a konfliktusoktól, nem kerülöm őket. Mert igenis vannak dolgok, amikbe bele kell állni, van olyan helyzet, amikor nem szabad hagyni magunkat. Régen ezeket a helyzeteket elkerültem, nem tudtam, vagy nem akartam képviselni az érdekeimet. Az ember úgy gondolja, ha kövér, akkor muszáj kedvesnek lennie, mindig, mindenkivel. Ez a hat hónap azonban nagyon sokat segített, hogy harmóniába kerüljek önmagammal, és az életmódváltásra úgy tekintek, mint egy állomásra a mélyebb önismeret felé vezető úton, amit ráadásul nagyon élvezek. Az étkezésem marad, ez a rendszer fenntartható, akár örökre is, szeretnék sok új receptet kipróbálni, hátha a férjem is kedvet kap hozzá. A sportolást is folytatni fogom: jövőre szeretném átúszni a Balatont, és az egyik barátnőmmel megbeszéltük, hogy elindulunk különböző futóversenyeken, az elsőn már túl is vagyunk, 5 kilométert teljesítettünk az Országfutáson. Jó látni annak a sok munkának az eredményét, amit magamért és az egészségemért tettem, és élvezem, hogy tele vagyok tervekkel. Szeretnék még tíz kilótól megszabadulni, majd megtartani a súlyomat, tervezem, hogy megtanulok olaszul, és már nézegetem, hogy milyen tanfolyamot végezzek el, hogy még egy szakmát szerezhessek.

Az összeállítás eredetileg a Nők Lapja 2016/46. lapszámában jelent meg.

Összeállította: Jónap Rita

Fotó: Galgóczy-Németh Kristóf