Sztárom a párom: Ujj Mészáros Károly mesél Balsai Móniról

Balsai Móni és Ujj Mészáros Károly – a két nevet egyszerre tanulta meg az ország. A nagysikerű Liza, a rókatündér, valamint az X – A rendszerből törölve című filmeket együtt cirka százhetvenezren látták a hazai mozikban! Mire pedig ezt az interjút olvassák, már fut a televízióban új közös sorozatuk, az Alvilág. Azt azonban kevesen tudják, hogy a rendező és a színésznő az életben is egy pár. Koronczay Lilla interjúja.

Ujj Mészáros Károlyt a filmstúdióban keresem fel, éppen az Alvilág sürgős utómunkálatait végzi. Mellette Balsai Móni ül, lábuknál a kutyájuk, Liza, elnyújtózva, elégedetten. Szemlátomást „szerelemgyerek”.

– Az – válaszolja Móni nagy mosollyal. – Négy évvel ezelőtt, első filmünk, a Liza, a rókatündér premiere hetében hoztuk ki egy menhelyről. Idegen hangzású neve volt, úgyhogy jobbnak láttuk átkeresztelni. Mi más lehetett volna, mint Liza? – azzal elviszi sétálni a kis kedvencét. Addig mi beszélgethetünk a rendezővel – róla.

– Károly, az első filmed után azt mondtad, leginkább az motivált, hogy Móni végre megmutathassa, milyen nagyszerű színésznő. Szebb szerelmi vallomást elképzelni sem lehet…

– Mert egy vidéki színésznőnek – amikor elkezdtük tervezni a filmet, Móni még Győrben játszott – nehéz megmutatnia magát. Keményen meg kellett küzdenem azért, hogy ő lehessen az első filmem főszereplője. Képzeld el, Cannes-ban ülök egy producerrel – akkor még úgy volt, hogy a film koprodukcióban készül –, és arról győzködöm, hogy egy névtelen vidéki színésznővel, aki még életében nem forgatott nagyjátékfilmet, tetejébe a barátnőm is, szeretnék forgatni. Nevetséges lehetett. Én azonban tudtam, hogy kizárólag Mónival szeretném megcsinálni a filmet. És nem azért, mert a párom, hanem mert ezt a szerepet csak ő tudta így eljátszani. Lizát ő ihlette, gyakorlatilag rá írtuk a karaktert.

– Meg is kapta a monte-carlói filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat, és utána sorozatban még négyet. Ma Magyarország első számú filmcsillaga, mégis ugyanaz a szelíd, közvetlen nő maradt, aki volt.

– Ezért tudunk együtt élni. Móni soha nem hozza haza a munkáját, szerencsére otthon nem színésznő. Bár… amikor Nórát alakította a színházban, kicsit megbokrosodott (megbocsátó mosoly), lázadóbbá vált. De én értettem.

– Eláruljam, mit mondott rólad a Büszkeség és balítélet című előadás után, amit szintén te rendeztél? Megkérdeztem tőle, bejönnek-e neki az olyan szigorú férfiak, mint Mark Darcy, mire ő: „egy ilyennel élek”.

– A kapcsolatunk elején valóban az volt a felállás, hogy én voltam a domináns, ő pedig az elgyengülésre hajlamos nő. De mára Móni sokkal vagányabbá és határozottabbá vált, én meg ezzel párhuzamosan egyre papucsabbá. Ez így működik.

– Értsem úgy, hogy vannak köztetek viták?

– Hullámvölgyek is, mint minden párkapcsolatban. Az elsőnél még pánikba estem: hogyhogy nem érzem már azt a heves szívdobogást?! Szerintem legtöbben ilyenkor adják fel. Én azonban vártam. És egyszer csak visszajött a szívdobogás! A hullámvölgyek azóta is megismétlődnek, de tudom, hogy nem örökre szólnak.

Az interjú folytatását a Nők Lapja 2019/11. lapszámában olvashatjátok el. A magazint március 12-től keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: Koronczay Lilla

Fotó: Szász Marcell