Tévés kedvenceink: Horvát János

Horvát Jánost egész pályafutása során az új dolgok izgatták: ott volt A Hét, MTV2 és a Sport1 születésénél is. Segített elindítani az egyetemi szintű újságíróképzést. Ő teremtette meg Korda György pókerközvetítős figuráját is, és ha ő nincs, Riporter kerestetik sincs. Fidel Castrótól pingpongon nyert interjút, később négy éven át volt a kubai nagykövetünk. Oravecz Éva Csilla interjúja.

Horvát János

– Ért a perzsaszőnyegekhez?

– Semmit nem értek hozzájuk.

– Édesapja nem tanította meg?

– Eredetileg a nagypapámnak volt szőnyeggyára, amit a papámtól az államosításkor elvettek, s ő onnantól nem beszélt szőnyegekről. Amikor egyébként a szövetmintakönyveinket felajánlottam a békésszentandrási üzemnek, ami valamikor a miénk volt, elhajtottak azzal, hogy nem érdekli őket. Úgyhogy végül Ráday Misi iparművész feleségének, Ruttka Andreának ajándékoztam az egészet, és ezzel a magam részéről be is fejeztem a szőnyegekkel való tevékenységet. Otthon is csak egyetlen, apró szőnyegünk van.

– Amikor édesapját internálták Tatára, hogy az ottani szőnyeggyárban indítsa be a termelést, mennyit látta őt?

– Havonta egyszer jött haza.

– Vagyis mintha nem is lett volna apja?

– Még mindig jobb volt így, mint ha egyáltalán nem lett volna. Ez ment 1950-től – ekkor hatéves voltam – 1954-ig. Akkor engedték fel Budakalászra, és már itthon lakhatott.

– A h betűt mikor vesztette el a nevéből?

– Rejtélyes az ügy, mert apám még h-val írta, sőt a születési anyakönyvemben is ott a h. Azután útközben, talán a személyi igazolványom készültekor elvesztettem.  Sokáig ez különösebben nem érdekelt, de amióta komputeres nyilvántartás van, gyakran adódik problémám belőle.

– A Ki mit tud?-on miért akart annyira riporterként elindulni?

– Volt egy orvos nagybátyám, akit nagyon szerettem, jónevű egyetemi tanár, aki mindig mondta, hogy világéletében újságíró szeretett volna lenni. Közben pedig a gimiben az igazgatóhelyettessel elindítottunk egy iskolarádiót, ami két év alatt egész jól kikupálódott. Rádiójátékokat is csináltunk, és rengeteg újságírói műfajt megtanultam ott. Amikor pedig a Ki mit tud? indult, más kitörési lehetősége nem nagyon volt egy olyan gyereknek, mint én. Bejelentkeztem hát Egyéb kategóriában, ahonnan elhajtottak, de innen jött a szervezőknek később a Riporter kerestetik ötlete, amit megnyertem.

– Már akkor is új műsort inspirált, amikor még nem is volt a pályán?

– Az egész televíziós karrierem csupa újakból állt össze. Szerencsés vagyok, mert szinte minden televíziós újításban benne lehettem, ott volt A Hét, az MTV2, az Aranyág, a kábeltévés sporttévé és még sorolhatnám.

A teljes interjút a Nők Lapja 2018/10. lapszámában olvashatjátok el. A magazint március 7-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Németh Gabriella