Nem minden arany, ami fénylik, avagy mire kötelez a rang?

Minden rutinos újságolvasó tisztában van vele, hogy Meghan Markle amerikai színésznő nem tündérmesébe csöppen, amikor Harry herceg május 19-én oltárhoz vezeti, hanem egy olyan szervezeti struktúrába, amelyet nemes egyszerűséggel csak úgy szokás emlegetni: a Cég. Vass Virág írása.

Erzsébet királynő

A brit uralkodóház nagy gondot fordít az úgynevezett humán erőforrásra. A történelem során számos kellemetlenség származott már abból, hogy nem a megfelelő jelölt keveredett át a kompetencia- és alkalmassági vizsgálatokon: világégések, éhínségek, háborúk, gazdasági és alkotmányos válságok, hogy a pocsék sajtóról már ne is beszéljünk.

Az alapos toborzást követően a munkaadó szándéknyilatkozatot tesz – eljegyzés nyilvános bejelentése –, majd a karriertervezés hónapjai következnek. Tudjuk, hogy a Cég struktúrájában senki sem pótolhatatlan, a trónról le lehet mondani, címet, rangot vissza lehet adni és vonni (igaz, a végkielégítés nagyvonalú, a cafeteria is megmarad). Összességében kijelenthetjük, hogy a Cég szabályzata sok mindent elnéz a kezdő munkavállalónak. Miss Meghan Markle leendő hercegné sem lesz teljesen magára hagyva, úgynevezett mentoringrendszer segíti, vagyis egy olyan betanítási módszer, amelyben az oktatott figyeli, lemásolja és magáévá teszi más, senior vezetők magatartását. Az alábbiakban a világ legszigorúbb cégei, az uralkodóházak pályakezdő programját ismertetjük – minden hercegnének készülő újonc okulására.

TOBORZÁS, MUNKAALKALMASSÁG

Ha esetleg bárkinek kétsége támadna afelől, hogy egy közrendű családban nevelkedett lány alkalmas-e a Cég pozícióinak ellátására, először is tartsa szem előtt, hogy igazi hiányszakmáról van szó. Eddig – a túl stresszes munkakörülményekre hivatkozva – már két komoly jelölt, Cressida Bonas táncosnő, modell és Chelsy Davy, Harry herceg első nagy szerelme is meghátrált, amikor a feladatkör véglegesítése szóba került. Talán éppen az arisztokrácia gyér érdeklődése miatt a királyi házakba egyre több közrendű, ám annál ambiciózusabb és rátermettebb jelölt házasodik be. Pontosabban csak elvétve találni nemesi származásút a beházasodott hercegek és hercegnék között. Mint köztudomású, Vilmos herceg felesége, Katalin hercegné szülei partikellékek forgalmazásával gazdagodtak meg, a leendő trónörökös, Károly herceg felesége, Kamilla cornwalli hercegné pedig korábban egy lakberendező cégnél dolgozott. A negyvenöt éves Letizia Ortiz, a jelenlegi spanyol királyné nagyapja taxisofőrként járta Madrid utcáit, édesapja újságíró, édesanyja ápolónő, ő maga szintén újságíróként dolgozott, amikor interjút kért Fülöp spanyol trónörököstől. (Annak idején Letizia jelentkezett be a spanyol tévében a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások idején, haditudósítóként Irakban is járt.)

Viktória svéd királyi hercegnő és trónörökösnő a személyi edzőjéhez ment férjhez, Stefánia, a monacói hercegnő a testőréhez, majd egy elefántidomárhoz, végül egy portugál akrobatához. A személyzeti tanácsadók szerint Stefánia hercegnőnek már nem érdemes a cirkuszi, varieté és más szórakoztatóipari szegmensből további jelölteket toboroznia. Stefánia édesapja, III. Rainier monacói herceg szintén Hollywoodból nősült – a gyönyörű Grace Kelly 1982-ben veszítette életét egy autóbalesetben. (Az autót állítólag az akkor tizenhét éves Stefánia vezette.) A jelenlegi uralkodó, II. Albert monacói herceg szintén közrendű lányt választott, Charlène Lynette Wittstock úszónő személyében. A torinói téli olimpián ismerkedtek meg, és a hírek szerint azóta is boldogtalan házasságban élnek. Az olimpia hatékonysága egyébként az állásbörzékével vetekszik. Károly Gusztáv svéd király a müncheni téli olimpián ismerte meg leendő feleségét, a gyönyörű Szilviát, aki hoszteszként és tolmácsként dolgozott a rendezvényen. A legnagyobb bizalmat azonban kétség kívül Jetsun Pema bhutáni királyné kapta, őt ugyanis már hétéves korában felkérték a magas pozícióra. A bhutáni Vangcsuk dinasztia akkoriban tizenhét éves ötödik királyát, Dzsigme Keszar Namgyalt ugyanis annyira lenyűgözte a feltűnően szép gyermek bája, hogy tréfásan megígértette vele, ha felnő, és húszéves korában még egyedülálló lesz, csakis hozzá megy feleségül. A kislány állta a szavát, 2011-ben, húszéves korában házasságot kötött az akkor harmincéves herceggel. Azóta egy kisfiuk született. A fiatal, intelligens és gyönyörű királyné, akit a „himalájai Kate Middletonként” emlegetnek, minden tőle telhetőt megtesz Bhután demokratizálódásáért. Országuk uralkodásuk alatt abszolút monarchiából alkotmányos monarchia lett, no és azt is elérte, hogy a király – szakítva a hagyománnyal – ne hozzon több feleséget a házhoz.

A teljes cikket a Nők Lapja 2018/8. lapszámában olvashatjátok el – a magazint február 21-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Vass Virág

Fotó: Getty Images