Szemétkupac kontra civilek – Így dolgoznak a Hulladékvadászok

Elkeseredett harcot vívnak a hivatalok és a környezetükért aggódó civilek az illegális hulladéklerakókkal. A „láthatatlan” szemetelők évente többmilliós károkat okoznak, pedig a város, amit spórolásból sitteszsákokkal árasztanak el, az ő otthonuk is. Pór Attila riportja.

 

Néhány műanyag flakon, egy falevelekkel takart tűsarkú cipő és vagy ötven zsák sitt borítja a parkoló melletti részt Zuglóban, a forgalmas Hungária körúttól és a vasúti síntől néhány lépésre. Minden mocskos. A szelektív hulladékgyűjtő mögött törött üvegek. A szemétkupac tetején gumiabroncs. Idősebb férfi sétál felénk kutyával.

– Folyton idehozzák a szemetet. De hogy kik, azt a rosseb tudja. Éjszaka jönnek – mondja. – Az egyik kutyás lefényképezte a rendszámukat, beadta az önkormányzatnak, de a világon semmi nem történt. Ez a környék senki földje, hónapokig azon vitatkoznak, ki vigye el a szemetet. Szerintem le kéne inkább videózni a palit, aki idehozza, és bemutatni mindenhol. Akkor mondhatná otthon: „Nézd, mama, benne vagyok a tévében!”
Felesége szívügyének tekinti az utca tisztaságát, hetente hívogatja a közterület-fenntartókat. Idősebb nő érkezik a másik irányból.
– Ötven éve lakom a kerületben, de én ennyi szemetet sose láttam. Régen nem volt ennyi nejlon. Meg kulturáltabbak voltak az emberek. A házfelügyelő nem engedte, hogy szemeteljenek – mondja dühösen. – Mutatják a jómódot, de a kukáért már nem akarnak fizetni.

KIDOBOTT MILLIÓK

Mivel ez a zuglói szakasz a MÁV-hoz tartozik, valójában csak ők takarítják el újra és újra a szemetet. „A jelenlegi szabályozás igazságtalan, mert az illegálisan elhelyezett hulladék elszállítását a terület vétlen tulajdonosára hárítja – írták megkeresésünkre a vállalat munkatársai. – Viszont sok ezer kilométer nyílt pályaszakaszt őriztetni meg lehetetlen.”

Tavaly tizenegy helyszínről (a fővároson kívül például Érdről, Kismarosról és Szobról) összesen tizenháromezer köbméter hulladékot takarítottak el. A Rákospatak utcából összehordott szeméthegy négy úszómedencét töltene meg, annak eltüntetése százmillió forintot emésztett fel. 2016-ban csak a józsefvárosi piacról hétszázharminc tonna illegális hulladékot szállítottak el. A dolgukat az is nehezíti, hogy ha a szabálysértők azt tapasztalják, hogy valahonnan a szemét gyorsan eltűnik, akkor még bátrabban hordják oda a sittet.

„A MÁV nagyon költséges szélmalomharcot vív a szemetelőkkel szemben, az illegális lerakóhelyek felszámolására ötmilliárd forintot különítettünk el – írják. – De ha a visszahordás ellen nem tesz a közösség, a társadalom, akkor ez soha véget nem érő küzdelem lesz. Önállóan sem a MÁV, sem az önkormányzatok, sem más érintettek nem tudják megoldani az egyre súlyosbodó helyzetet.”

BEVETÉSEN A CIVILEK

A zuglói szeméttengerhez a Hulladékvadász önkéntesei kísértek el minket. „Olyan civilek vagyunk, akik megunták, hogy piszkos szemétdombokhoz hasonlít a közvetlen környezetük” – mutatkoznak be honlapjukon a nonprofit szervezet tagjai. Az alapító, Szebenyi Péter környezetmérnök, társai között akadnak közgazdászok, jogászok, agrármérnökök is. Azt vallják, hogy két perce – néhány kattintásnyi ideje – mindenkinek van arra, hogy tegyen valamit a lakóhelyéért. A honlapjukon, a Facebook-oldalukon vagy az applikációjukkal bárki bejelentheti, ha illegális szemétbe botlik valahol, ők pedig az információt továbbítják az illetékes önkormányzatnak, és nyomon követik a terület sorsát.

A teljes cikket a Nők Lapja 2018/02. lapszámában olvashatjátok el – a magazint január 10-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Pór Attila

Fotó: Szász Marcell