10+1 kérdés Szilágyi Áronhoz

Gyermekkorról, szerelemről és meg nem valósult álmokról mesélt Varbai-B. Csák Amarillának Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívónk.

szilágyi áron

1. Mi a legkedvesebb gyerekkori emléke?

A családi karácsonyok. Korábban évekig ugyanabban a társasházban laktunk a nagyszüleimmel, unokatestvéreimmel, s az ünnepeket is mindig együtt töltöttük. Gyerekként nagyon kellemes és meghatározó volt ez számomra. Ezt a szokásunkat a mai napig megtartottuk, noha már nem élünk egy fedél alatt.

2. Ki volt élete első szerelme?

Nehéz megállapítani, hogy annak idején mi számított szerelemnek, hiszen például az oviban egyszerre kilenc csoporttársam is tetszett. Amikor Bettivel elkezdtünk találkozgatni, megismerkedni, akkor vált ismertté számomra, mi is az igazi szerelem.

3. Mi az, amit az életben a saját kárán tanult meg?

A sport már gyerekkorom óta végigkíséri életemet, a kudarcok és sikerek megtanítottak arra, hogyan kell kezelni a különböző helyzeteket. Megtanított sportszerű vesztesnek és visszafogott győztesnek lenni egyaránt, így mindkét szituációt a helyén tudom kezelni.

4. Mit bánt meg utoljára?

Hogy a december eleji, győri Világkupa-versenyen nem vívtam játékosabban, több kockázatot vállalva.

5. Kitől kellene bocsánatot kérnie és miért?

Minden versenyen a maximumot akarom kihozni magamból, olykor sikerül, máskor nem. Utóbbi esetben sajnálom a nekem szurkolókat, hogy nem a legjobb Szilágyi Áront láthatták, s elnézést szoktam kérni ezért.

6. Hogy nézne ki egy tökéletes napja?

Szeretem a hétköznapokat, mivel imádok vívni, élvezem az edzéseket, a munkát. Ugyanakkor otthon is szívesen vagyok a feleségemmel, és mindig törekszünk arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt. Amikor ezt a kettőt harmóniába tudom hozni, az számomra tökéletes.

7. Hol ette életében a legjobbat?

Sok helyre eljutottam, és sok ételt kóstoltam már, de mindig az otthoni ízek, a szüleim főztje, ami a legjobban ízlik. Talán a társaság és az otthoni hangulat is segít ebben.

8. Kinek, minek a hangját szereti legjobban?

Otthon a feleségem, Betti hangját, a teremben pedig a pengék csörgését.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

A minőségi táplálkozásra, hiszen a hivatásomnál fogva is oda kell figyelnem arra, mit és hogyan eszem.

10. Mit változtatna meg a világon, ha bármit megtehetne?

Nem szoktam ezen gondolkodni, veszélyesnek is tartom ezt a szemléletet, mert szerintem nem létezik olyan, hogy egy dolgot megváltoztatunk a világban, s minden jobb lesz tőle. A világ olyan, amilyen, fogadjuk el ilyennek.

+1 Ha van mennyország, hogyan fogja köszönteni az Úristen a túloldalon?

Nem foglalkozom a túlvilággal, a földi dolgokra koncentrálok, az emberi kapcsolataimra, és arra, hogy a saját értékrendem szerint minél kiegyensúlyozottabban éljek.

Az interjú eredetileg a Nők Lapja 2018/1. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Varbai-B. Csák Amarilla

Fotó: Nagy Attila