10 kérdés Szűcs Éduához

Gyermekkorról, szerelemről és meg nem valósult álmokról mesélt Varbai-B. Csák Amarillának Szűcs Édua illusztrátor.

szűcs édua

1. Ki volt élete első szerelme?

Amikor beléptem az óvodába, szinte egyből beleszerettem Bandikába. Nagyon helyes fi ú volt, többen ostromolták, de velem kitüntetően aranyosan viselkedett. Együtt játszottunk, egymás mellett ültünk, és mindig mosolyogva néztünk a másikra. Hatéves korunkig tartott, amikor más-más iskolába mentünk.

2. Mi az, amit sosem kérdezett meg a szüleitől, pedig meg kellett volna?

Édesanyám nagyon zárkózott volt, de az utolsó éveiben kezdett megnyílni. Hirtelen halála miatt ezernyi kérdés maradt bennem, de ez megtanított arra, hogy mindent megkérdezzek a szeretteimtől, így apukámmal már rengeteget beszélgettünk.

3. Mi az, amit az életben a saját kárán tanult meg?

Szabadúszóként sokszor koppantam, de szerencsés típus vagyok, egy hét múlva felállok, és továbbmegyek. Mindig lázadó voltam, akkor is kipróbáltam valamit, ha elsőre nem tűnt jó ötletnek, de utólag az összes pofonért hálás vagyok, mindegyikből tanultam. Kiválóan emlékszem a szituációkra, így ha egy ismerős helyzetbe kerülök, már jobban figyelek.

4. Hol ette életében a legjobbat?

A nagymamáim ételei isteniek voltak. Sokban különbözött a két húsleves: az egyik átlátszó, mellette zöldséggel és hússal, míg a másik kissé zavaros, de annál gazdagabb ízvilágú. Anyu nem kifejezetten szeretett főzni, pedig fantasztikusan tudott, máig szívesen emlékszem azokra a nagy családi bablevesezésekre.

5. Kinek, minek a hangját szereti legjobban?

A vízét, mikor a Balaton partján ülök, majdnem szélcsend van, és csak halkan hallom a csobogást. Vagy amikor evezünk a Dunán, a Tiszán, és a lapát finoman a vízbe ér, ennek csodálatos hangja van. Az óceánt azonban nem szeretem, mert nagyon zajos, és ott a monotonitás jobban kiütközik.

6. Van olyan álma, ami még nem valósult meg?

Nincs bakancslistám, nem is akarok írni, mert akkor mindig hiányérzetem lenne. Viszont mindennek örülök, ami egyszer csak bekövetkezik. Például legutóbb a férjem születésnapjára egy meglepetés prágai utat szerveztünk, amelyre már régóta vágyott. Nincsenek nagy álmaink, de van néhány olyan hely a szívünkben, ahová ha sikerülne eljutnunk, az csodálatos lenne.

7. Ha földet örökölne, mit tenne vele?

Édesapám halála után a nővéremmel megörököltük az ópusztaszeri művésztanyájukat, annak idején itt gyűlt össze a család és a barátok. Eladtuk, mert attól a pillanattól, hogy apu elment, már nem ugyanaz a hely volt, de szerencsére egy olyan pár vette meg, akik sok mindenben továbbviszik a szellemiségét. Egyébként, ha több életem lenne, az egyiket biztosan egy tanyán tölteném földműveléssel, állattenyésztéssel.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

Az energiavámpírokra. Már körülbelül húsz éve figyelek arra, hogy ne pazaroljam az erőmet olyanokra, akik nem adnak. Nem azért, mert nagyok az elvárásaim, de úgy gondolom, egy kapcsolat a viszonzáson alapul, hogy a másik is figyel rám egy kicsit. Ha ezt nem érzem, akkor „megszüntetem” őket. Köszönök nekik, de már nem kezdeményezek beszélgetést.

9. Mit változtatna meg a világon, ha bármit megtehetne?

Nagyon idealista vagyok, így a világ vezetését kisgyerekes szülőkre, nagyszülőkre bíznám, mert ők biztosan nem akarnának háborút kirobbantani. Persze ez nem lehetséges, de szerencsére azt látom, hogy egyre több fiatal tűnik fel a politikában, és abban reménykedem, ők talán új szelet hoznak, és kicsit jobbítanak a világon. 10 Ha van mennyország, hogyan fogja köszönteni az Úristen a túloldalon? Remélem, semmi rosszat nem fog mondani. Számomra azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy valóban van-e mennyország, és találkozhatok-e még azokkal, akiket annyira szerettem.

10. Ha van mennyország, hogyan fogja köszönteni az Úristen a túloldalon?

Remélem, semmi rosszat nem fog mondani. Számomra azonban sokkal fontosabb kérdés, hogy valóban van-e mennyország, és találkozhatok-e még azokkal, akiket annyira szerettem.

Az interjú eredetileg a Nők Lapja 2017/48. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Varbai-B. Csák Amarilla

Fotó: Szász Marcell