Teljes értékű élet és egy Kilimandzsáró-expedíció transzplantáció után

Egy csapat végtelenül boldog embert láttam, amikor a Kilimandzsáró-expedíció tagjai hazatértek, és beszámoltak arról, hogy mindenkinek sikerült felérni Afrika legmagasabb hegyének csúcsára. Közöttük volt az a két fiatalember, akik nemcsak az életüket, hanem eddigi életük legnagyobb élményét köszönhették a tüdőtranszplantációnak. Kolimár Éva írása.

Az omladékos, málló vulkáni kőzetből álló Kilimandzsáró Tanzániában, az Egyenlítőtől 320 km-re délre található, az 5895 méter magas hegytetőt hósapka fedi. Hat klímazónán áthaladva lehet meghódítani a csúcsot, ahol a levegő oxigéntartalma csak a fele a tengerszinten mért értéknek.

ELŐZMÉNYEK

Peter Jaksch, a világ vezető tüdőtranszplantációs centrumai közé tartozó bécsi egyetemi klinika professzora vetette fel a tudományos célt szolgáló expedíció tervét. A Kilimandzsáró meghódítására választott útvonal nyolc nap alatt, akklimatizációs túrák közbeiktatásával, transzplantált résztvevőkkel is teljesíthető. Közben folyamatosan monitoroznák a hegymászókat. – Ha sikerrel járunk, olyan betegek érik el a csúcsot, akik korábban oxigénre szorultak, de most saját erejükből a világ egyik legmagasabb hegyét hódítják meg. Az expedíció során gyűjtött mérések – a kontrollcsoport, a kísérők, orvosok, gyógytornászok adataival összehasonlítva – izgalmas eredményeket mutathatnak, amelyek segítenek a kutatóknak jobban megérteni a transzplantált tüdő működését – fogalmazott Jaksch professzor.

FELKÉSZÜLÉS

A bécsi egyetemi klinikán évi százhúsz tüdőtranszplantációt végeznek, az egykori betegek közül választották ki a Kilimandzsáró-expedíció résztvevőit. A harmincnégy fős nemzetközi csapat tagjaként, kísérőkkel a legfittebb osztrák, olasz, horvát, román, görög transzplantáltak mellett Garda Péter és Balogh Krisztián Péter is részese lehetett a nagy kalandnak.

A felkészülés kilenc hónapos programot jelentett, többek között edzéstervet valamennyi résztvevőnek, akciótervet, a gyógyszerek, a szükséges eszközök beszerzését, az oltások beadását. Meg kellett szervezni ötszáz liter folyadék szállítását, mert a transzplantáltak kizárólag palackozott ásványvizet ihattak. Felkészültek a magassági betegség kezelésére és a váratlan eseményekre, lényegében egy mozgó intenzív osztályt vittek magukkal. Mintegy másfél tonnát kellett megmozgatni, ebben a tanzániai segítők munkája nélkülözhetetlen volt. A helyiek biztosították a napi háromszori, háromfogásos meleg étkezést is.

A Kilimandzsáró rendelkezik a magas hegyek minden embert próbáló jellemzőjével, de meghódítása nem kíván alpinista technikát, jó minőségű túrafelszereléssel teljesíthető. Szponzoraik kitűnő felszereléssel látták el a csapatot, amelynek tagjai: a transzplantált Garda Péter és Balogh Krisztián mellett Lang György professzor, dr. Gieszer Balázs és dr. Ghimessy Áron transzplantáló orvosok, dr. Borka Péter gyógytornász, dr. Szilassy László fotós, aki dokumentálta az eseményeket.

Lang György professzor, a magyar Tüdőtranszplantációs Program vezetője páratlan lehetőségnek tartja az expedíciót.

– Akik felérnek, gondoljanak arra, hogy a transzplantáció után új élet kezdődött, és akin lehet segíteni, az kapja meg ezt a segítséget. De ma még sokkal kevesebben vannak várólistán, mint amennyi betegnek esélyt lehetne adni – hangsúlyozza Lang professzor. – Az expedíción láthatatlanul velünk vannak mindazok, aki lehetővé tették ezt az utat: köszönet érte a donoroknak, a hozzátartozóknak, a háttércsapatnak, a transzplantációs teamnek és a kezelőorvosoknak.

Az expedíció történetének folytatását a 2017/36. Nők Lapja hasábjain találjátok.

Szöveg: Kolimár Éva

Fotó: Dr. Szilassy László