„Miért ne legyek kedves?” – Címlapinterjú Nicole Kidmannel

Amikor Gáspárfalvi Dorka, a Mindenki gyerekszereplője az Oscar-díj átadása után találkozott és szelfizett Nicole Kidmannel, meglepődött azon, milyen kedves volt a világhírű sztár. Az alábbi interjúból többek között az is kiderül, hogy ez a kedvesség valódi volt. Návai Anikó Los Angelesben találkozott régi jó ismerősével.

„Mindig olyan jó az illatod”, mondja, és kacag. Az orra körül táncolnak a nevetőráncok, „ez még mindig az a parfüm?”. Pár éve egy Dolce parfümöt használtam, akkor azt szimatolgatta, vettem is neki egy üveggel. Nagyot nézett, nem szokott ajándékot kapni újságíróktól. De – mi már majdnem barátnők vagyunk. Ám vigyázat ezzel a fogalommal! Nem hívogatjuk egymást, nem kávézunk, nem sütizünk, nem mozizunk, nem pletykálunk. Viszont amikor találkozunk, valamilyen titkos szövetség köt össze minket, aminek nincs neve a szótárban. Mindig megérzem, ha nincs jó kedve, és mostanában néha előfordul. Fájnak neki dolgok. Fáj, hogy már nem harminc, hogy bántja a média a botoxért, hogy lecsúszott az első ötből (talán a tízből is), hogy már nem olyan szerepajánlatokat kap, mint tizenöt-húsz éve. De a másik oldal boldogságos. Két gyönyörű kislány, egy meseszép farm Nashville-ben, ahol nyugodtan kiugorhat a boltba farmerben, pólóban, lófarokban, és egy férj, aki szereti. Ház Ausztráliában, villa Beverly Hillsben, talán még egy lakás is New Yorkban. A pénz már nem érdekes, bőven keresett annyit, amennyi az unokáinak is elég lesz. De vajon boldog?

Most minden robban körülötte, az HBO-n mutatják be a Big Little Lies (Hatalmas kis hazugságok) című sorozatot, amelyben három „barátnő” (Shailene Woodley, Reese Witherspoon és Nicole) közül a legizgalmasabbat játssza, azt, aki látszólag tökéletes házasságban él, ám közben fizikailag kínozza a gyönyörű férje (Alexander Skarsgård).

– Kívülről nézve, ebben a filmben tökéletes a házad, az ikerfiaid, a férjed, a házasságod. És minden látszat ellenére, szétesik az életed. Hogy fér össze a tökéletes a tökéletlenséggel? Mennyire unalmas a tökéletes élet?

– Semennyire. Mert fogalmam sincs, mit nevezünk tökéletesnek. Abban a pillanatban, amikor kimondom, hogy tökéletes az életem, kihívom magam ellen a sorsot. Ezért jó tudatosítani, hogy igenis félek, és lehet, hogy az életem hibátlannak látszik, de semmit nem kaptam ingyen, mindig keményen megdolgoztam érte, és… nagyon-nagyon sokat vesztettem már az életben. Igaz, sokat nyertem is. Most tehát az a dolgom, hogy megosszam a világgal azt, amit tudok, és ezért jótékonykodom. Áprilisban az ENSZ nőügyi alszervezetével Szerbiába megyek egy konferenciára, aminek a témája a családon belüli erőszak. Nem az köt össze minket, ami tökéletes, hanem ami tökéletlen az életünkben. Csak akkor tudunk tanulni egymástól, és segíteni, ha látjuk a hibáinkat, nem rejtjük el a fájdalmainkat. Mert az élet ugyanúgy tele van szeretettel és örömmel, mint fájdalommal, és ezen a hosszú úton csak akkor boldogulunk, ha kinyújtjuk a kezünket egymás felé.

– A sorozatbéli Celeste a családi erőszak áldozata. Hogy készültél erre a szerepre?

– Amikor elvállaltam, nem gondoltam át, mivel jár, hogy hiteles legyen minden jelenet. Rengeteget olvastam, videókat néztem, nagyon sok nővel beszélgettem, de tudtam is a családi erőszakról eleget, mert ez a munkám az ENSZ-ben. De arra nem számítottam, hogy minden este úgy megyek haza, hogy foltos a testem a veréstől meg az eséstől. És rettenetes izomlázam volt. Nem a partnerem hibája, nem is a rendezőé, de nem lett volna hiteles, ha másképp csináljuk. Úgyhogy esténként hazamentem, beültem a kádba, és sírtam.

Az interjú folytatásában, melyet a Nők Lapja 2017/16. lapszámában olvashattok el, Nicole Kidman barátságról, gyermekeiről és közelgő ötvenedik születésnapjáról is mesél.

Szöveg: Návai Anikó

Fotó: Profimedia