10 kérdés Imre Gézához

Ezen a héten Imre Géza Világ- és Európabajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívót faggattuk 10 kérdés-rovatunkban.

imre geza

1. Mi az, amit sosem kérdezett meg a szüleitől, pedig meg kellett volna?

Egy ideje elég őszinte beszélgetéseket tudok folytatni édesapámmal. Szomorú apropója, hogy édesanyám nagyon beteg volt, négy éve meghalt. Jó érzés, hogy édesapám azóta egyre közelebb enged magához. Amit nem kérdeztem meg, azt igazából lehet, hogy nem is szeretném – vannak olyan dolgok, amelyek nem biztos, hogy rám tartoznak. A húgommal jó gyerekkorunk volt, szeretetben nőttünk föl, szeretném ezt az emléket megtartani.

2. Mi a legkedvesebb gyerekkori emléke?

Amikor karácsonykor összegyűlt a család. Aztán a kirándulások, a sátortáborok és az első gyerekversenyen szerzett győzelmem. Tőrben győztem a nemzetközi Savaria Kupán, és a többiek földobáltak – életem meghatározó élménye marad.

3. Mi az, amit az életben a saját kárán tanult meg?

A sporton belül sok mindent, például, mit tesz, ha verseny előtti este megyek szórakozni. Egyszer próbáltam, és visszaütött a dolog. Más téren későn érő típusnak tartom magam, inkább késve tanultam meg dolgokat. Foglalkozhattam volna többet a nyelvekkel, és utólag kezdett el érdekelni az építészet és a kertészkedés műszakibb megközelítése.

4. Mit bánt meg utoljára?

Sokat voltam külföldön, távol a gyerekeimtől. Többet kellett volna velük lennem. Még bepótolható, de talán jobb lett volna otthon lenni. Viszont akkor kihagytam volna olyan sporteredményeket, amelyek lehet, hogy hiányoznának.

5. Kitől kellene bocsánatot kérnie és miért?

Inkább megköszönnöm kéne. Például egy ismerősömnek, hogy ő volt az altatóorvos a mandulaműtétemnél, ez nagy biztonságot adott nekem. A másik a nevelőedzőm, akinek még a múlt évi világbajnoki címemet sem tudtam megköszönni egy ebéd keretén belül. De ami késik, nem múlik.

6. Hogy nézne ki egy tökéletes napja?

Ha nyaralás, akkor tengerparton fekvés családi körben. Ha itthon, akkor egy aránylag későbbi felkelés, egy kis teniszezés a családdal, könnyű ebéd, utána rövid pihenő, estefelé baráti összejövetel. Főleg a feleségem volt csapattársaival vagyunk jóban, a gyerekek az ő gyerekeikkel egykorúak, ezzel a társasággal egész napokat el tudunk tölteni.

7. Hol ette életében a legjobbat?

A nagymamámnál mindig volt valamilyen házi süti, kakaós csiga, hájas süti mákkal, lekvárral, de nagyon szeretem a feleségem főztjét is. A sportnak köszönhetően sokfelé kipróbálhattam a helyi étkeket. Jókat ettünk Argentínában, Franciaországban Bordeaux környékén, egy Michelin-csillagos párizsi étteremben, Madeirán egy elhagyatott öbölben, Olaszországban a tengerparton. Lisszabon mellett, Estorilban egy taxis vitt el abba az eldugott kis étterembe, ahol még étlapot sem láttunk. Annyit kérdeztek, szeretjük-e a rákot és a steaket, majd kihoztak egy borzasztó mennyiséget. Elképesztően finom volt, és olcsón megúsztuk.

8. Kinek, minek a hangját szereti legjobban?

A családtagjaim – mert ugye, ha ők szólnak hozzám, az általában jót jelent – mellett több zenész énekhangját szeretem. Néha jólesik a csönd, kiránduláson a madárcsicsergés, a tengermoraj.

9. Mire sajnálja legjobban az időt?

Borzasztóan utálok sorban állni. Bosszant, ha egy helyben kell toporognom, és nem tudom csinálni a dolgomat, pedig valószínűleg lenne mit.

10. Van olyan álma, ami még nem valósult meg?

Lesz egy olyan, ami úgy néz ki, már nem is fog megvalósulni, az olimpiai első hely, de ezen most már nem kesergünk. Amit talán be tudok váltani, azok a családi utazások. Szeretnénk elmenni együtt Párizsba, Barcelonába, Las Vegasba.

Az interjú eredetileg a Nők Lapja 2016/37. lapszámában jelent meg.

Szöveg: Gősi Lilla

Fotó: Németh Gabriella