Utazzunk együtt a Káli-medencéhez, ahol a kis csodák egymásba érnek!

Ormányos medve a Csobánc alatt. Gidák és Szedd magad-nárciszok. Bárányborda és kecskesajt. Mi a húsvéti menü a köveskáli Miakőben? Hatmillió éves ifj ú bazaltkúpok. Csönd egy kereszt alatt. Találka egy tarajos Tina Turnerrel. Sóhajos séták és nevetős tekerések. Egy bögre levendulaszörp. Húsvét. Remény. Feltámadás a Balaton-felvidéken. Schäffer Erzsébet írása.

78 utitars

Hol kezdjem…? Összekavartam gyorsan egy hajnali kuglófot. Már ahogy sült, húsvétillat lett az egész házban. És akkor kitaláltam…
Olyan helyre menjünk, ahol a kis csodák egymásba érnek. Ahol gyalog, biciklin, na jó, kocsival is könnyen lehet barangolni. De ki kell szállni! A legjobb lerakni valahol és onnan kalandozni.
Hát így kötöttem ki a lelkemhez nőtt Káli-medencénél. A Balatont s a parti utat elhagytuk Ábrahámhegynél, és Salföld irányában elindultunk északnak.

Magam se hittem, mennyi új meglepetés ér. Mert azt hiszi az ember, hogy ismeri a tájat. Emlékeiben ott él a Hegyestű tetejéről őrzött mesés festmény… Látod a megunhatatlan, varázslatos tavunkat, délen, nézd, a Fonyódihegy, nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Boncsos-tető, a távolban még a szívemnek kedves Tátika-csúcs is felsejlik. Igen, a táj ismerős, de elég csak fölkaptatni egy domboldalon a zánkai úton Kékkút után a letört tetejű 14-es kilométerkőnél, és nem várt találkozásban lesz részed.

KŐVÁRI KECSKESAJT ÉS ORMÁNYOS MEDVE

Van vagy tizenöt éve, hogy erre tévedtünk. Akkor egyetlen karám volt, néhány kecskével. De a konyhaasztalon már ott fehérlett két kis kerek kecskesajt. Kővári Éva és férje, Kolos akkor vágtak neki, hogy tanárként valami másba is belekezdjenek.

Azóta a tanya méretei kitágultak. Ketrecek, ólak, istállók, két ló, egy öreg szamár, mangalicák és hússertések leghátul, elöl meleg, szénaszagú kecskebirodalom, népes csapattal. A zizegős szalmán itt is, ott is pár napos gidák. Tiszták, tejszagúak, puha orrú, barna-fehér melegség mindegyik. Éván meg annyira érezni, hogy nem a kecskesajt bevételi forrását látja a kecskéiben.

Folytasd velünk a barangolást és olvasd el a cikk folytatását a Nők Lapja 12. számának Útitárs rovatában! Itt pedig néhány szuper kézműves piacot ajánlunk figyelmedbe.

Szöveg: Schäffer Erzsébet

Fotó: Szász Marcell