Így is lehet nő a lányból

A gyerekeknek nemcsak felvilágosító könyvekkel segíthetünk, hogy felfedezzék a szexualitás mibenlétét. Egy szájról szájra terjedő, értékközpontú szexuálpedagógiai prevenciós program például kifejezetten lányokkal igyekszik megismertetni saját nemiségüket.

48 csalad

– Figyeld meg, a végén majd szinte táncra perdülnek! – mondja halkan a még visszafogottan várakozókról a mai program egyik vezetője, Tirczka Zsófia, aki védőnő, és hét éve MFM-munkatárs. Már a magyar szülők közt is szájról szájra jár a Münchenből indult MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage, azaz „lányok, asszonyok, piros betűs napjaim” ) híre – ez egy értékközpontú szexuálpedagógiai prevenciós program, amelyet dr. Elisabeth Raith Paula német orvosnő talált ki. A lányoknak szóló „Ciklus-show” magyarországi adaptációját és népszerűsítését a Kecskemét–Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta fel, a náluk képzett munkatársak már az egész országban elérhetők.

FELMEGY A FÜGGÖNY…

Hamarosan azt is megtudom Zsófiról, hogy öt gyermek édesanyja, emellett szeret hegedülni és gitározni, hiszen, ahogy ő is, a jelenlévők mindegyike bemutatkozással indít. A délelőtti program ez alkalommal nem egy iskolában vagy valamelyik szervező szülő otthonában, hanem a mai nap másik vezetőjének, Bozó Andrea szociálpedagógus és MFM-munkatárs barátságos budapesti lakás-irodájában zajlik. A falon felirat: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok”. – Ez a program mottója – mutat rá Kigyóssy-Bózsó Andrea jogász és tanácsadó, a harmadik segítő, aki szintén az MFM-projekt népszerűsítője, oktatója.

Ha szeretnél többet tudni a Ciklus-showról, keresd cikkünket a Nők Lapja 9. számában!  

Szöveg: Szigeti Hajni

Fotó: Europress