Gyertek velünk Európa virágoskertjébe!

Hollandiában található egy mesés park, ahol több millió szál tulipánban gyönyörködhetünk egyszerre. Cikkünkből kiderül, miért érdemes még ellátogatni ebbe a virágoskertbe.

70 utazas

Az évente több százezer látogatót vonzó keukenhofi virágpark harminckét hektáros kertje minden évben két hónapig tart nyitva, a tavaszi virágzások idején. Ez az időszak idén március 24. és május 16. közé esik. Az év többi részében azon munkálkodnak, hogy a látvány tökéletes legyen. Keukenhof Lisse városa mellett található, Amszterdamtól körülbelül negyven kilométerre, délnyugatra. Autóval bő fél óra alatt megérkezhetünk Amszterdamból, de tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető. Az utazás alatt sem unatkozunk, hiszen az út mellett őstermelők árulják virághagymáikat, a távolban pedig sárga, piros és lila tulipánmezők színesítik a tájat.

KEZDETI KONYHAKERT

Hiába érkeztünk korán, a sorban állást nem kerülhettük el, de amint beléptünk a kapun, elvarázsoltak a vibráló színek, melyek megtörték a fű élénk zöldjét. Ezt a bámulatos virágmezőt egy 15. századi kastély vadászterületén alakították ki. Keukenhof szó szerinti fordításban konyhakertet jelent, ugyanis itt termelték meg II. Vilmos bajor herceg lányának, Jacoba bárónőnek az uradalmi konyhájába szükséges zöldséget, gyümölcsöt, valamint fűszer- és gyógynövényeket. Mai stílusát – melyet az angol vidék ihletett – 1857-ben kapta, az amszterdami Vondelparkot is tervező páros, Jan David Zocher és fia, Louis Paul jóvoltából. Egy tavat is kialakítottak, mely keskeny sávban végighúzódik a parkon, egészen a Lisserbeek-csatornáig. A tó közepére be lehet menni, kisebb-nagyobb, fából épített körökön ugráltunk át egyik partról a másikra, miközben etettük a barátságos hattyúkat.

A kérdés már csak az, hogy miként lett egy konyhakertből világhírű virágpark?

Ha szeretnéd megtudni a választ, lapozd fel a Nők Lapja 9. számát, csodás hazai viráglelőhelyekért pedig kattints ide!

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: keukenhof.nl