Jósnőnél járt a Nők Lapja

Játékosságból nincs hiány a Nők Lapja 53. lapszámában. V. Kulcsár Ildikó például annak járt utána, milyen jövő vár a magazinra.

nl_josno

Még soha nem kaptam ilyen sok tanácsot egy cikk elkészítéséhez. Pedig csak lazítani szerettem volna, hiszen egy súlyos gondokkal, drámákkal teli év végén mindenkinek jólesik egy kicsit  „komolytalankodni”. Például tudományos kutatások, internetes felmérések és kérdőívek nélkül megtudakolni, milyen jövő vár a Nők Lapjára. De kihez forduljak?

DELPHOI ÉS LENORMAND KISASSZONY

A keresgélés során rá kellett döbbennem, hogy manapság sokkal többen hisznek a kártyavetésben, a varázsgömbökben, az auralátásban, a tenyérjóslásban, a szerelmi kötésekben és még sorolhatnám vég nélkül, mi mindenben, mint gondoltam. Olyan gondterhes lenne a jelen, és bizonytalan a jövő, hogy ilyesféle fogódzókra van szükségük ezreknek-százereknek? Vagy semmit sem változott a világ a görögök óta, amikor a háborúk idején – ezekből a Krisztus születése előtti generációknak is kijutott – a hadvezérek felkeresték a delphoi jósnőt, hogy megmondja, nekikezdjenek-e a csatáknak? Ő meg csak üldögélt a háromlábú székén, és várta a földi világ urait, hogy közvetítse számukra, hogyan vélekednek a harcaik kimeneteléről az Olümposz életet és halált meghatározó istenei. Az is előfordult a perzsa háborúk idején, hogy elhalasztottak fontos csatákat, mert a jósnő nem „látott” győzelmet… Komolytalankodásom során arról is megbizonyosodtam, hogy kis hazánkban rengeteg a jós és a jövőbelátó – egyesek szerint Budapest nyolcadik kerületében több van, mint egész Indiában… –, tehát nem lesz könnyű választanom közülük.

A teljesség igénye nélkül szívesen elmondom, hogy sokan emlegették Schmidt Bözsit, aki hosszú éveken át „királyolt” a jósszakmában, vagy Szegedi Erikát, aki nemcsak hazánkban, de Európában is kivívta a „főboszorka” címet, és Szilágyi Pötyit, de nem sorolom tovább. Amikor már teljes volt fejemben a zűrzavar, egy kolléganőm oldotta meg a helyzetet. – Menj el Pötyihez, akiről már könyvet is írtak, jól ismeri az újságírók lelkét, mert sokat dolgozott velünk! Vannak olyan kliensei, akik külföldről képesek ideutazni, hogy ő jósoljon nekik, ráadásul nem izgatott, mert már évekkel ezelőtt elhagyta Budapestet, és a Balaton mellé költözött. Mégis terjed a híre, szájhagyomány útján.

Érdekel, mit jósolt nekünk Pötyi? Akkor olvasd tovább a cikket a Nők Lapja (2015/53.) 46. oldalától! 🙂

Szöveg: V. Kulcsár Ildikó

Fotó: Thinkstock