Ferenc pápáért rajong a világ

Jorge Mario Bergoglio az első pápa, aki a Ferenc nevet vette fel, az első a déli féltekéről, az első a nyugati féltekéről, az első, akit a Jézus Társaságából választottak, és 731 óta az első, aki nem európai. Ő az, akinek személyisége átvilágít a pápaság külsőségei mögül. És ezért a személyiségért világszerte rajonganak – nem csak katolikusok.

Pope Francis blesses children on June 7, 2013 during a meeting with Jesuit school students in the Vatican. Pope Francis joked about the difficulties of being head of the world's Catholics saying he never wanted the job on June 7 in unscripted comments in which he also said he had turned down luxury Vatican housing because it would be "boring". AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO / AFP / ANDREAS SOLARO

Hatvanöt ország több mint ezer hírügynökségének munkatársai, hívők, zarándokok és tévénézők milliói tekintettek 2013. március 13-án este izgalommal a Szent Péter-bazilika erkélyének középső ablakára. A fehér füst felszállása után egy órával bejelentették az örömhírt, miszerint Jorge Mario Bergoglio, a Szent Római Egyház bíborosa lett a pápa. Egy pillanatra csend lett a téren, mert ez a név nem szerepelt a leggyakrabban emlegetett jelöltek között, de amikor elhangzott, hogy az új egyházfő a Ferenc nevet vette fel, a tömeg már éljenzett. Ferenc pápa megjelent az erkélyen, rendkívül szerényen és nyugodtan, a hagyományos pápai kliséket mellőzve, csak egyik karját felemelve kedvesen intett a sokaságnak: „Fivéreim és nővéreim, jó estét!” A közös imát követően azt kérte a tömegtől, imádkozzanak az Úrhoz, hogy áldja meg őt, majd alázatosan meghajolt, és áldását adta a jelenlévőkre és az egész világra. Szerénységével és közvetlenségével Ferenc pápa az első nyilvános szereplésével belopta magát az emberek szívébe.

MIÉRT PONT Ő?

A legutóbbi konklávé volt az első, amelyik a közösségi média térhódítását követően zajlott, több bíboros Facebookon és Twitteren közvetítette a választás előtti eseményeket, és a legbefolyásosabb vezetők szívesen álltak a tévécsatornák, újságok rendelkezésére. XVI. Benedek lemondása után a szakértők és a választásban résztvevők nyilatkozatai alapján fokozatosan rajzolódott ki, milyen képességekkel, személyiségjegyekkel kell bírnia az új egyházfőnek. Az egyik leggyakrabban idézett leírás Leonardo Sardi bíboros nevéhez fűződik, aki összefoglalta, milyen pápát kell választani a 21. században: „Szent vagy a szentség útján haladó személy. Olyasvalaki, aki fizikailag elég erős, hogy viselje a pápaság terhét. Olyan ember, aki rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek megközelíthetővé és elfogadhatóvá teszik az Istent keresők, az egyházhoz közelítők számára. Emellett olyasvalaki, akit vezetői tulajdonságai segítenek az Egyház kormányzásában.” Több mint két évvel a konklávé után kijelenthető, hogy Ferenc pápa beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és világszerte közel került nyája tagjaihoz. Erre pedig nagy szükség volt, ugyanis Európa népessége és ezzel együtt az itt élő katolikus hívők száma fogy, az egyház egymilliárd tagjából több mint hétszázmillióan a fejlődő világban élnek. Ferenc pápa megválasztásakor 76 éves volt, vagyis kellően bölcs és tapasztalt, de nem túl öreg, és fizikailag is jó erővel bírt ahhoz, hogy ellássa a feladatait.

Cikkünk folytatásáért lapozd fel a Nők Lapja 51-52. számát!

Szöveg: Jónap Rita

Fotó: Europress, Reuters