100 éve született a lehengerlő Ingrid Bergman

A legendás Casablanca főszereplőjének, a sugárzóan fiatal és gyönyörű Ingrid Bergmannak két férfi közül kellett választania. Három évvel később a történet megismétlődik a valóságban is. Cikkünkből megismerhetitek a színésznő életét, szerelmeit is.

Ingrid Bergman in an elegant suit reclining on a chair

Az angyali szépségű dívát sok bánat érte gyerekkorában. Stockholmban született, 1915-ben. Szüleit korán elveszítette, festő és fotóművész édesapjának még sikerült megszerettetni kislányával a színházat és a színészetet. Halála után rokonokhoz került, bácsikája csak akkor volt hajlandó támogatni tanulmányait, ha elsőre felveszik a színiiskolába. Szorongva készült a megmérettetésére, annál is inkább, mert korához képest túl magasra nőtt. A rakparton előre kinézte magának azt a helyet, ahonnét a vízbe veti magát, ha nem sikerül a felvételije. Sikerült. Ettől kezdve minden úgy alakult, akár a mesében. Férjhez ment Petter Lindströmhöz, egy fiatal fogorvoshoz, hamarosan megszületett a kislányuk, Friedel Pia, közben filmes karrierje is beindult Svédországban. Az Intermezzo című filmben egy kis zongoristalányt alakít, aki beleszeret a híres, ám házasságban élő hegedűművészbe. Furcsa játéka a sorsnak, hogy ez a szerepkör szinte rajta ragad, a magánéletét is megkísérti. Ebben a filmben látja meg egy befolyásos amerikai filmcézár, és meghívja Amerikába, ahol vele készítik el az Intermezzo angol nyelvű változatát.

HOLLYWOOD KIRÁLYNŐJE

Férjét és gyerekét hátrahagyva, 1939 tavaszán „Svédország fényes ajándéka” megérkezik Hollywoodba. Első perctől úgy tekintenek rá, mint az álomország királynőjére. Ő Hollywood „jó kislánya” is: nem iszik, nincsenek botrányai, példás házasságban él férjével és a kislányukkal. Ezt a szerepet ellenvetés nélkül eljátszotta, de abba már nem ment bele, hogy megváltoztassák a nevét, és sztárt faragjanak belőle. Végül hagyták olyannak lenni, amilyen. Így lett Hollywood első természetes sztárja, aki nemcsak a közönséget, hanem a kamerát is elbűvölte hamvas, tiszta északi szépségével. Ilyennek láthatjuk a Casablanca főszerepében, amelyet azért vállalt el, hogy együtt játszhasson a kor ünnepelt férfi sztárjával, Humphrey Bogarttal.

Ha érdekel hogy alakult a színésznő élete, olvasd el cikkünket a Nők Lapja 50. számában!

Szöveg: Vadas Zsuzsa

Fotó: Europress