Milyen hatással van egészségünkre a böjt?

Az önmegtartóztatás lehetőséget nyújt egy egészségesebb életmód kialakítására és a lélek megerősítésére. Az ünnepre készülődve a böjt megszabadít a test méreganyagaitól és a rossz szokásoktól. De vajon miért hasznos még?

Directly Above Shot Of Woman Having Breakfast On Bed

Aranyszájú Szent János szavai szerint: „Azért van szükség önmegtagadásra, mert hibázunk a mértékletesség megtartásában.” A 4. században élt egyházatya jól tudta, hogy a mértéktelenség ételben, italban, a torkosság, a falánkság megbetegít és megrövidíti az életet.

HAGYOMÁNY

A nyugati egyházak előírása szerint a böjt advent első vasárnapjától kezdve karácsonyig tart. Szigorúbb szabály szerint étkeztek minden szerdán és pénteken, a hús mellett a tojás, a tej, a vaj, az állatzsír tilalmát többnyire a 19. század közepéig megtartották. Más napokon, általános előírás szerint a 21 év felettieknek naponta 3 étkezés engedélyezett, de legfeljebb egyszer lakjanak jól. Betegekre, gyerekekre, nehéz testi munkát végzőkre a böjt nem vonatkozott. Az étrend sovány – zsírszegény, fehérjében visszafogott és rostban gazdag volt –, de ízletes: zöldségleves, kelt tészta, káposzta, savanyú paprika, mák, dió, alma, körte, méz került az asztalra.

Kíváncsi vagy a böjt csodás hatásaira? Lapozz a Nők Lapja 49. számának 76. oldalára!

E heti számunkban a hét főbűn közül a torkosság témáját is körbejártuk, rövid részletet találtok a cikkből, ha ide kattintotok.

Szöveg: Kolimár Éva

Fotó: Europress