Hogyan lehet fenntartható a fejlődésünk?

Idén először csökkent 10 százalék alá a mélyszegénységben élők aránya a világon. Ez igazán örömteli dolog, annál is inkább, mert a miénk lehet az első generáció az emberiség történetében, amelyik teljesen felszámolhatja az éhezést. Ezt célozza az ENSZ megoldási javaslata: Fenntartható Fejlődési Célok 2030-ig.

A malnourished child waits for food at the Nutritional Rehabilitation Centre in Sheopur district in the central Indian state of Madhya Pradesh April 6, 2010. India ranked 65th out of 84 countries in the Global Hunger Index of 2009, below countries including North Korea and Zimbabwe -- hindering India's ambitions to channel its demographic dividend to fuel its global economic ambitions. Picture taken April 6, 2010. To match feature INDIA-WELFARE/  REUTERS/Reinhard Krause (INDIA - Tags: BUSINESS FOOD HEALTH SOCIETY) - RTR2D108

A pozitív változás a Világbank vezetője, Jim Yong Kim szerint a fejlődő országok gazdasági növekedésének, az oktatási, egészségügyi és társadalombiztosítási beruházásoknak köszönhető. Mindez azonban nem elég: az igazi cél a társadalmi egyenlőtlenségek megszüntetése, környezetünk megóvása és a fenntartható jövő megteremtése.

A szegénységi küszöböt a Világbank jelenleg napi 1,9 dollárnál határozza meg, amely hozzávetőleg 525 forint (sokáig ez napi 1,25 dollár, 345 Ft volt). Aki ekkora vagy ennél kisebb összegből él, mélyszegény. Mire elég napi 525 forint? A fejlett nyugati világban jóformán semmire, pedig 702 millió embernek csak ennyi vagy még ennél is kevesebb jut. Idén először csökkent 10 százalék alá a mélyszegénységben élők aránya a világon. Igazán örömteli dolog, annál is inkább, mert a miénk lehet az első generáció az emberiség történetében, amelyik teljesen felszámolhatja az éhezést. Ezt célozza az ENSZ megoldási javaslata: Fenntartható Fejlődési Célok 2030-ig. A túlfogyasztástól az egyenlő elosztásig Többet, többen!? A Világbank friss adatai alapján a világ népességének 9,6 százaléka él mélyszegénységben, ami a korábbi évekhez képest előrelépés: huszonöt éve még 1,9 milliárd, három éve 902 millió ember, a lakosság 12,8 százaléka volt mélyszegénynek tekinthető.

A woman riding an electric cart shops with a child at a Walmart Supercenter in Rogers, Arkansas June 6, 2013. The annual shareholders meeting for Walmart takes place on  June 7. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) - RTX10E4B

Természetesen a szegénységi küszöb országonként más és más, nehezen összehasonlítható a svéd szegénység az eritreai nélkülözők helyzetével. Míg a fejlett országokban a népesség stagnál vagy csökken, az elmúlt három évtizedben Ázsia lakossága megduplázódott, Afrikáé megháromszorozódott. Habár az utóbbi kontinensen a szegények aránya csökkent, a számuk mégis nőtt – itt él a világ szegényeinek fele. A célok elérésében további akadályozó tényező a világgazdaság lassuló növekedése, a pénzpiacok ingadozásai, a fegyveres konfliktusok, a fiatalkori munkanélküliség és a klímaváltozás.

A tizenhét cél első pillantásra utópikusnak tűnhet, de a címszavak megvalósítását részletesen kidolgozta egy Kenya és Magyarország ENSZ-képviselői által koordinált munkacsoport. A programot a tagállamok állam- és kormányfői, a magyar delegáció vezetőjeként Áder János köztársasági elnök, a szeptemberben rendezett háromnapos New York-i Csúcstalálkozón fogadták el. A konferencián Ferenc pápa is felszólalt, támogatva a fenntartható fejlődés gondolatát. A természeti környezet romlásának és az emberek kirekesztésének okát az anyagi jólét utáni extrém vágyban, magyarán a harácsolásban jelölte meg. Bolygónknak akkor lesz esélye a túlélésre, ha sikerül eljutnunk a rövid távú haszonszerzés vágyától és az önzéstől a globális felelősségvállalásig.

A cikk folytatását, további kérdéseket és válaszokat találtok a Nők Lapja 49. számában.

Szöveg: Gősi Lilla

Fotó: Reuters