4 hely, ahol nagykanállal falják a boldogságot

Ha világbajnokságot rendeznének jókedvből, őszinte mosolyból és életörömből, az északi félteke alaposan lemaradna a forró éghajlatú országok mögött. Szebb az élet, lobogóbb a szerelem, ha tűz nap? Összeállításunkból kiderül.

air balloon

Számtalan tanulmány a meleggel és a fénnyel magyarázza a jókedvet meg az életszeretet. Hiszen a napfény fokozza a szerotonin, a boldogsághormon termelődését az agyunkban, serkenti a vérkeringést, növeli a koncentrációkészséget, gyorsítja az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert. Lássuk, mit tanulhatunk a fény kegyeltjeitől!

A BÜSZKE

– Szeressétek egymást, öleljetek sokat, mert az élet gyönyörű! Persze csak azoknak, akik tudják, hogy zene, tánc és szerelem nélkül lehet létezni, de nem biztos, hogy érdemes – szónokol José, a tejeskávé színű, idős taxisofőr, akivel Santo Domingo felé autózva barátságot kötünk. Pedig „filozófusunk” sorsa sem fenékig tejfel: az első felesége, egy gyönyörű táncosnő fiatalon halt meg, a második két gyereket szült, akikért rajong, és éjjel-nappal dolgozik, hogy jó iskolába járathassa őket. – Fiatal a második asszony, sok dolgom van otthon is! – kacsint ránk hamiskás mosollyal, amikor kiszállunk a főtéren, majd a következő percben bemutatja a merengue nevű táncuk alapfiguráját – csípőkörzéssel kísért nemző mozdulatokat tesz –, amit rögtön ritmusos tapssal kísér a téren ácsorgó többi taxis meg a Kolumbusz-szobor körül bámészkodó amerikai csoport is. José hajlong, nevet, átöleli a vállamat, szorongatja a párom kezét, mi tétován állunk a felhajtás közepén, közben csöndesen kérdezem a férjemet: mit csinálunk mi e népünnepélyen?

– Élvezzük, hogy élünk – kiáltja, majd mindketten megpróbálkozunk a merengue alaplépéseivel, amivel táncra késztetjük az amerikaiakat is. Délután három óra, negyven fok, mindenki megbolondult?

Kedvenc pincérünk, a jóképű és büszke Fernando szerint ő és a honfitársai élvezik leginkább a szexet, a természetet és mindazt, amivel a Jóisten elkényeztette az embereket. Amikor azt látom, hogy a pincérlányok és -fiúk napi tíz órai munka után ördögi ügyességgel táncolnak a tengerparti homokon, vagy amikor a szegénynegyedek (bódévárosok) előtt sok kisfiú maga készítette dobokon veri a ritmust, amire kicsi lányok riszálnak balerinákat lepipáló gráciával, igazat adok Fernandónak. Aki abban sem téved, hogy a természet is hozzájárul a lakosság életöröméhez. Gazként nőnek a hibiszkuszok, égig érnek a királypálmák, és még nem beszéltünk a papagájokról, majmokról, rózsaszín flamingókról! Igaza volt Kolumbusznak is, aki 1492-ben a mai Dominikai Köztársaság területén ért partot: „Ez a leggyönyörűbb vidék, amelyet emberi szem valaha látott!”

Ha kíváncsi vagy a másik 3 helyre is, keresd a Nők Lapja 48. számában Világ rovatunkat!

Szöveg: V. Kulcsár Ildikó

Fotó: Thinkstock