Okosjövő lányoknak - Nők műszaki pályán

Miközben a felsőoktatásban a női hallgatók aránya kétharmados, addig a műszaki és a számítástechnikai szakokon sokkal kevesebben vannak jelen. Vajon miért? Ezúttal nem fogadtuk el azt a magyarázatot, hogy a lányok eleve nem érdeklődnek a matematika, a gépek és általában a műszaki tudományok iránt, ennél egy kicsit mélyebbre ástunk.

22 riport okosjovo

Mindig az érdekelt, amiben logika van – árulja el Plávenszki Klára gépészmérnök, akit a munkahelyén, Székesfehérváron látogattunk meg – és ezzel a mondattal már önmagában is rombolni kezdi azt az általános felfogást, hogy a lányok jobban kedvelik a humán tárgyakat. – Szeretek tervezni, érdekelnek a kihívások, az újdonságok, ezek közül is a robotos megmunkálás, ezért is jöttem az Alcoához. Itt olyan munkát kínáltak, ami engem különösen érdekelt – folytatja, és ezzel azt a sztereotip hozzáállást is megdönti, hogy a nőket a „biztos” munkahely ígéretével lehet leginkább elcsábítani. Az édesapja és a bátyja is lakatos és autószerelő, rengeteg időt töltött velük, és mindig érdeklődve szemlélte, min munkálkodnak.

– Most épp min dolgozik? – kérdezem az irodájában, ami talán csak annyiban különbözik egy hagyományos irodától, hogy nagyobb benne a jövés-menés, és az egyik sarokban van néhány olyan keréktárcsa, amit itt állítanak elő.

– Most például kapacitást számolok – válaszolja és feláll a számítógépe mellől. – Egy új gyártócellát kell megterveznem, lehetőleg a leggazdaságosabb módon – árulja el, és aztán mutat egy olyan kis modell robotot, amely a gyártósorokon működik.

23 riport okosjovo

A fiatal gépészmérnök kolléganőhöz Édes Endre kísér el bennünket, hogy lássuk, tényleg léteznek női gépészmérnökök, ha nincsenek is olyan sokan. Az amerikai cégnél ebbe a ténybe nem akartak belenyugodni, ezért kezdeményezték egy olyan program megtervezését és indították el a megvalósítását, amellyel a lányok számát növelni tudják a műszaki és kiemelten a mérnöki területeken. Az Alcoa Alapítvány támogatásának köszönhetően a program szakmai támogatója az AAUW (American Association of University Women – az Amerikai Egyetemista Lányok Szövetsége), magyarországi partnerszervezete pedig a NATE (Nők a Tudományban Egyesület). A helyi, székesfehérvári helyzet feltérképezésére először egy környezettanulmány készült azért, hogy megértsék, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a lányok nagyobb arányban válasszák a műszaki pályát. A vége pedig a „Megtervezem, Okosjövő lányoknak” program lett, aminek keretében több középiskolát végző diáklánynak mutattak be olyan gyárakat és cégeket, akik szintén csatlakoztak a programhoz, és ahol később a lányok akár el is helyezkedhetnek.

– A nemzetközi szakirodalom szerint a lányok pályaválasztását erősen befolyásolja az apa foglalkozása – mondja Réti Mónika oktatáskutató, aki a környezettanulmányt készítette, és aki rengeteg egyéni és csoportos interjút vett fel iskolákban, szülőkkel, diáklányokkal és egyetemistákkal annak érdekében, hogy a székesfehérvári helyzetet megismerje.

A riport a Nők Lapja friss (2015/44.) számának 23. oldalán folytatódik.

Szöveg: Rist Lilla

Fotó: Marjai János