3+5 kevésbé ismert érdekesség Grace Kellyről, Monaco csillagáról

Hollywood egyik legcsodálatosabb tehetségének élete – első pillantásra – olyan volt, akár egy tündérmese. Herceghez ment feleségül, ám az idillt örökre beárnyékolta, hogy első igaz szerelmét, a filmezést fel kellett adnia. Grace Kelly 35 évvel ezelőtt hunyt el, rá emlékezünk most.

Nem volt könnyű gyerekkora

Grace Kelly tehetős családba született, ám ettől független nem volt könnyű gyerekkora. Szülei tőle várták a legkevesebbet, apja mindig is a nővérében, Peggyben hitt. Grace-t a családban „rút kiskacsának” vagy egyszerűen csak „kis vakaréknak” szólították.

Követte az álmait

A kis Grace nagyon eltökélten és kitartóan dolgozott azért, hogy beteljesítse álmait: szülei rosszallása és tiltása ellenére választotta a színészi pályát, ami az első igazi szerelmet jelentette számára.

Szinte nem is találkoztak III. Rainier herceggel az esküvő előtt

A filmcsillag és a herceg egy 1955-ös fotózáson találkozott először, amiről a herceg két órát késett, de láthatóan azonnal egymás bűvkörébe kerültek. Miután a színésznő visszatért az Egyesült Államokba, sokáig leveleztek III. Rainier herceggel, akivel csak év vége felé találkoztak újra. A férfi diplomáciai útja során utazott Amerikába, ahol három napot töltött a színésznővel és családjával, majd megkérte Grace Kelly kezét – ő pedig igent mondott.

Sokba került neki a menyegző

A szabályok szerint a menyasszonynak is tetemes összeggel kellett hozzájárulnia az esküvői költségekhez – még szerencse, hogy a színésznő családja tehetős volt. Grace Kelly hozománya 2 millió dollárt tett ki.

Az évszázad ünnepe

A hercegi esküvő egy polgári és egy egyházi részből állt. Előbbi után Monaco háromezer lakosát látták vendégül, a „zártkörű” ceremónián pedig 700 vendég vett részt, köztük Conrad Hilton, Cary Grant és Ava Gardner is.

 Mi lett volna, ha…

Grace Kelly befejezte a filmezést azt követően, hogy hozzáment a herceghez. Ezt sosem tudta igazán feldolgozni, gyakran feltette a kérdést magának, mi lett volna, ha másképp dönt, és előző jegyeséhez, a divattervező Oleg Cassinihez megy feleségül. „Hány csodálatos szerepet játszhattam volna el? Hogyan alakulhatott volna az életem? Ez az egy döntés megváltoztatta a teljes jövőmet” – mondta.

Magyar kötődés

A színésznő egyik utolsó filmje az 1956-os A hattyú volt, ami Molnár Ferenc regényéből készült. Grace Kelly Magyarországon is járt, 1972. februárjában az Elizabeth Taylor 40. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre érkezett Budapestre.

A csillaga még az égen ragyog

1982. szeptember 14-én bekövetkezett halála óta még mindig rengetegen emlékeznek szeretettel az egykori sztárra és uralkodóra. Grace Kellyről 1991-ben kisbolygót is elneveztek, ami 9341 Gracekelly néven ragyog az égen.

Szöveg: F.R.

Fotó: theredlist.com

(vogue.com)