Egy harapásnyi mennyország: lúdlábfalat

Ha a kedvenc tortádat sütnéd meg a vendégeid számára, de nincs kedved bajlódni a nagy szeletekkel, akkor készítsd el mini kivitelben a finomságot! Garantáltan látványos, ráadásul könnyen fogyasztható is lesz az édesség.

HOZZÁVALÓK 35-40 DARABHOZ:

A piskótához: 2 dkg vaj/margarin, 2 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor, fél csomag sütőpor, 4 dkg liszt

A krémhez: 4 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 20 dkg vaj/margarin, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor, 20 dkg magozott meggy

A díszítéshez: 25-30 dkg étcsokoládé, 1-2 evőkanál étolaj

1. A tésztához összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét. (Ne legyen meleg!) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beleforgatjuk a tojássárgáját és a vajas csokoládét, végül a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.

2. A masszát egy kb. 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt.

3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, a gőz felett vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval, illetve a kakaóporral. Végül beleforgatjuk a jól lecsöpögtetett meggyet is.

4. A krémet min. 1,5 cm átmérőjű, sima csővel felszerelt habzsákba töltjük, és körkörösen rudakat nyomunk belőle a piskótalapra szorosan egymás mellé úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. (Elkezdjük nyomni a krémet, és ahogy haladunk vele a piskótán, kis köröket is rajzolunk.) Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

5. Forró vízbe mártott késsel, hosszában és keresztben is felszeleteljük úgy, hogy 3-4 cm hosszú rudakat kapjunk Ezeket vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéba mártjuk. Tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 8-10 PERC
KALÓRIA 145 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2019/01. lapszámában jelent meg, még több különleges édességgel együtt!

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre