Caponata, a szicíliai lecsó

A nyári időszakban egyszerűen nem lehet megunni a zöldséges egytálételt és annak különféle változatait. A caponata Szicília egyik legnépszerűbb fogása, ami abban különbözik a magyar lecsótól, hogy fő alapanyaga: a padlizsán.

caponata

HOZZÁVALÓK 3 DARAB 5 DL-ES ÜVEGHEZ:

1 kg padlizsán, 1 kg paradicsom, 60 dkg kápia paprika (vagy piros kaliforniai paprika), 50 dkg vöröshagyma olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss bazsalikom, 10 dkg ecetes kapribogyó (vagy kaprigyümölcs), só, frissen őrölt bors

1. A padlizsánt, paradicsomot, paprikát mossuk meg, kockázzunk fel mindent. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olívaolajon, adjuk hozzá a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát, az aprított bazsalikomot és a kapribogyót.

2. Főzzük alacsony lángon kb. 45 perc alatt puhára, fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal. Forrón töltsük sterilizált üvegekbe, fedjük le. Fordítsuk meg 5 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Kiváló húsok, krumpliköretek mellé, de fogyaszthatjuk halhoz, esetleg tésztához is.

ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 575 KCAL/ÜVEG

A recept a Nők Lapja Konyha magazin 2018/07. számában jelent meg!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője.