Orosz borscs, vietnámi pho leves vagy finn halleves - népszerű külföldi forró finomságok

Itthon egyre kedveltebbek a különböző nemzetek konyhái, sorra nyitnak a távol-keleti éttermek. A téli hidegben nem muszáj kimozdulnunk, a négy fal között is könnyedén elkészíthetünk néhány best of külföldi levest. Mutatunk három kedvencet!

Orosz borscs

orosz borscs
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

20 dkg szalonna 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 közepes méretű cékla 15 dkg fehér káposzta só, frissen őrölt bors 50 dkg paradicsomszósz 3 evőkanál kapribogyó 1 citrom facsart leve 3 dl tejföl 1 csokor kapor

1. A szalonnát felkockázzuk, közepes lángon kiolvasztjuk a zsírját. A finomra vágott vöröshagymát is megpároljuk a szalonnazsíron, majd hozzáadjuk a megtisztított, vékony szálakra vágott répát, céklát, káposztát.

2. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1 liter vízzel, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt. Ha megfőtt, belekeverjük a kapribogyót, citromlét facsarunk bele, ezzel savanyítjuk. Tejföllel és kaporral megszórva tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC
KALÓRIA 453 KCAL/ADAG

Vietnámi pho leves

pho leves

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | | 10 cm gyömbér | | 1 kg marhacsont 8 darab csillagánizs | | 8 darab szegfűszeg | | 1 rúd fahéj 2 evőkanál bors | | só A tálaláshoz: 20 dkg rizstészta 15 dkg marhastefánia (lapocka) vagy -hátszín ízlés szerint mungóbabcsíra, koriander, csili és újhagyma

1. A hagymát és a gyömbért megtisztítjuk, a hagymát félbevágjuk. Egy nagyobb lábasba tesszük a hagymát és a gyömbért, zsiradék nélkül alaposan megpirítjuk. Hozzáadjuk a csontokat, ezeket is körbepirítjuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel.

2. Lassú tűzön legalább 6 órát főzzük. Közben néha leszedjük a tetejéről a habot. Ha elkészült az alaplé, kiszedjük a csontokat, leszűrjük a levest.

3. A csillagánizst, szegfűszeget, fahéjat és borsot serpenyőben erősen megpirítjuk, majd teatojásba (vagy fűszertasakba) zárjuk, az alapléhez adjuk. 30 percet főzzük, majd megsózzuk a levest. 4 A rizstésztát leöntjük forró vízzel, 10 percig állni hagyjuk. A marhahúst nagyon vékonyra szeleteljük, 5 percre leöntjük a levessel. A rizstésztát tálakba szedjük, merünk rá a levesből, teszünk bele a húsból. A tetejére kerüljön sok mungóbabcsíra, koriander, csili, karikázott újhagyma.

ELKÉSZÍTÉS 7 ÓRA
KALÓRIA 597 KCAL/ADAG

Finn halleves

finn halleves

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | | 3 evőkanál olívaolaj 2 szál sárgarépa (kb. 10 dkg) | | 1 szál fehérrépa 3 darab burgonya (kb. 45 dkg) | | 2 dl főzőtejszín só, frissen őrölt bors | | 1 citrom facsart leve 20 dkg lazacfi lé | | 1 csokor kapor

1. Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olívaolajon, hozzáadjuk a felkarikázott répát, fehérrépát és burgonyát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejszínnel, majd puhára főzzük.

2. Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük. Beleszórjuk a lebőrözött, felkockázott lazacfilét, és 2 perc alatt megfőzzük. Gazdagon megszórjuk kaporral.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC
KALÓRIA 311 KCAL/ADAG

Még több külföldi levesreceptet találtok a Nők Lapja Konyha 2018. januári számában!

Recept és fotó: Nagy Tünde az Ízbolygó blog szerzője.