Káposztás cvekedli egy kicsit másképp

A káposztás tésztát az ember a legritkább esetben variálja, pedig számtalan módon elkészíthető. Akár így is.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

10 dkg császárszalonna | 1 evőkanál olaj | 2 fej vöröshagyma (20 dkg) | 1 dl száraz fehérbor | fél fej káposzta (kb. 40 dkg) | őrölt bors, só | 1 teáskanál köménymag | 50 dkg masni tészta | 2 evőkanál vaj | 1 kis csokor újhagyma | 1 gerezd fokhagyma

1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és 5 percig pirítjuk, majd az apróra vágott fokhagymát. További 2 perc dinsztelés után felengedjük a borral. A káposzta külső leveleit és a torzsáját eltávolítjuk, majd a többi levelet vékony csíkokra vágjuk. Ezt is a hagymás alaphoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, a köménnyel fűszerezzük, majd lefedve főzzük 5 percig.

2. Vigyázzunk, hogy oda ne égjen a ragu. Ha a bor elpárolgott, vízzel pótoljuk, és addig főzzük, amíg átpuhul a káposzta (maximum 10 perc). Közben készre főzzük a tésztát.

3. A majdnem kész raguhoz már nem vizet, hanem vajat adunk, majd alaposan összekeverjük a serpenyőben a tésztával. Tálalás előtt sózzuk, majd megszórjuk a frissen karikázott újhagymával.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 718 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. novemberi számában jelent meg, még több káposztás fogás kíséretében.

Recept: Hernyák Tomi

Fotó: Gyugyi Péter