Fűszerkisokos A-tól Z-ig, kezdőknek és haladóknak

A jó étel nem pusztán a háziasszony tapasztalatán múlik, hanem a fűszerek ügyes adagolásán is. Kisokosunkkal most irányt mutatunk, hogy melyik ízesítőt milyen ételekhez érdemes használni. Akár kezdő fakanálforgatók vagytok, akár konyhatündérek, fűszeres listánkban találtok hasznos információt.

Ánizs

ánizs

Enyhén édes aromája a medvecukorra emlékeztet, de mégsem édességek, hanem inkább húsok mellé ajánlott fogyasztani. Sőt, önmagában elrágcsálva sem rossz választás, ugyanis serkenti az emésztést!

Babérlevél

babérlevél

Földes ízvilága miatt főzelékek és mártások ízesítéséhez a legjobb, de elég keveset használni belőle, ugyanis nagyon intenzív aromája van.

Bazsalikom

bazsalikom

Erős illata és édesgyökérszerű zamata miatt a bazsalikom nagy kedvenc, főleg, ha tésztaételek vagy szendvicsek ízesítéséről van szó.

Cayenne bors

cayenne-bors

A szárított, őrölt piros chili paprikából készült cayenne bors főként levesekben és parázson készült ételekben érvényesül a legjobban, mert nagyon csíp. Pont ezért inkább fűszerkeverékekben szokták használni, önmagában kevésbé.

Csillagánizs

csillagánizs

Mártásokat, leveseket és szószokat szoktak a csillagánizs édes ízével feldobni. Mi például a karácsonyi időszakban gyakran főzünk vele.

Fahéj

fahéj

Édes és sós ételekben is egyaránt jól érvényesül jellegzetesen gazdag íze. Nekünk süteményekben, főleg almások esetében a legnagyobb kedvencünk, de jól harmonizál paradicsomos-padlizsános ételekkel is. 🙂

Gyömbér

gyömbér

Fűszeres, zamatos, kicsit csípős ízvilága miatt a gyömbérrel érdemes óvatosan bánni. Húsok, sütemények, teák ízesítésére is használható – mi utóbbiban nagyon szeretjük, főleg náthás időszakban, mert baktériumölő hatású.

Kakukkfű

kakukkfű

Csípős, fás íze gyakorlatilag minden ételt, még bizonyos desszerteket is színesebbé tesz, igazi jolly joker fűszerről van szó.

Kapor

kapor

Gyógynövényes, picit csípős ízvilága miatt a kaprot pácokhoz, illetve hallal, burgonyával és tökkel készült ételek esetében érdemes bevetni, no és persze kovászos uborka sem készülhet nélküle.

Kardamom

kardamom

Ezt a fűszert elsősorban az india konyhában használják, de egyre gyakrabban tűnik fel az itthoni ételekben is, főleg süteményekben, mert aromája nagyon hasonló a szegfűszegéhez és a fahéjéhoz. A fekete teát is feldobja, érdemes a forró italt vele fűszerezni.

Koriander

koriander

Az ázsiai, a karibi és a latin-amerikai konyhának a koriander olyan, mint nekünk a paprika vagy a petrezselyem: szinte nincs olyan étel, amibe ne csempésznének egy keveset. Földes, citromos ízvilága egyébként is ezekhez az erősen fűszerezett fogásokhoz illik a legjobban.

Kömény

kömény

Ha savanyú káposztával készült ételt készítetek vagy burgonyasalátát, ezt ne hagyjátok ki belőle, füstös, földes íze ugyanis ezekhez passzol a legjobban. Nem mellesleg kitűnő görcsoldó, ezért hüvelyesekből készült főzelékekbe is ajánlott belőle használni.

Kurkuma

kurkuma

Enyhén földes aromája nagyon hasonlít a sáfrányéra, de annál valamivel olcsóbb, így szokták a helyettesítésére is használni. Elsősorban húsokhoz, szószokhoz érdemes kipróbálni, de akárcsak a kardamom, ez is tehető teába.

Lestyán

lestyán

Kicsit zellerre, kicsit petrezselyemre emlékeztető aromája miatt a levesek nagy sztárja a lestyán, de nem szabad túlzásba vinni a használatát, mert eléggé intenzív íze van.

Majoránna

majoránna

Virágos és picit fás benyomása miatt szószokhoz, kemencében sült ételekhez és pácokhoz a legjobb választás.

Menta

menta

Meglepően sokoldalú fűszer a menta, íze többek között jól illik a bárányhúshoz, a borsóhoz, burgonyához, illetve a csokoládéhoz is.

Oregánó

oregánó

Robosztus, kissé citromos íze a mediterrán konyha nagy kedvence. Tésztákon, húsokon, és pizzán is mennyei, de akár egy paradicsomos fogást is meg tud bolondítani.

Paprika

paprika

Kis hazánk nagy kedvence, a pirospaprika minden pörkölt és paprikás alapja, és bár használják más nemzetek konyháiban is, mi magyarok valószínűleg mindenkinél jobban ismerjük a felhasználási módjait.

Petrezselyem

petrezselyem

Könnyű, picit füves ízvilága miatt a petrezselyem bármilyen ételből egészen új fogást képes varázsolni, főleg ha friss, és nem szárított – érdemes fagyasztva eltenni belőle.

Rozmaring

rozmaring

A rozmaring erős aromája nagyon jól illik tojásos, babos, illetve krumplis ételekhez, sőt, grillezett húsokhoz is. Mediterrán fogásokkal is jól harmonizál, egy jó paradicsomos spagetti nálunk nem készül nélküle. 😉

Sáfrány

sáfrány

Finom, de határozottan virágos íze, és erős sárga színe miatt a sáfránnyal nem árt óvatosan bánni. Indiai ételekbe kiváló, de rafinált háziasszonyok szoktak a piskótatésztába is keverni egy keveset, mert szép színt kölcsönöz a tésztának.

Szegfűbors

szegfűbors

A szegfűszeghez nagyon hasonló, de az íze csípősebb, intenzívebb, ezért inkább fűszerkeverékekhez érdemes használni.

Szegfűszeg

szegfűszeg

Édeskés ízvilágú fűszerről beszélünk, amit főként süteményekben szoktak használni, ugyanakkor párolt hús mellé is ajánlott, gondoljatok csak egy finom natúr szeletre meggyszósszal.

Szerecsendió

szerecsendió

Egyszerre édes és csípős aromája alkalmassá teszi sütemények és sós ételek ízesítésére is, de többek között levesekben is jól érvényesül az íze. Tejszínes-cukkinis ételekbe telitalálat!

Tárkony

tárkony

Erősen ánizsra emlékeztető ízvilága miatt salátákhoz, paradicsomos ételekhez, csirkéhez, tengergyümölcseihez, illetve tojáshoz ajánlott fogyasztani. Meg persze tárkonyos ragukhoz.

Zsálya

zsálya

Citromos, kissé mentolos íze nagyon hasonlít a rozmaringéra, de valamivel erősebb, ezért kevesebb is elég belőle. Nagyon szeretik egymást például a sütőtökkel, olajban enyhén megsütve pedig kiváló főzelékfeltét lehet a zsályalevél.

A Nők Lapja Konyha magazinokban számtalan finomság receptjével találkozhattok.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock, Pinterest

thekitchn.com