„Merek döntéseket hozni” - Címlapinterjú Várkonyi Andreával

Két éve egy beszélgetős műsorra, a Micsoda nők!-re váltott, amelyben nemrég a kamerák előtt mosta le arcáról a sminket. Azt akarta üzenni, tessék, itt vagyok, így is meg merem mutatni magam. Nyáron a kezébe kapja pszichológusi diplomáját, amely a harmadik lesz a sorban, de kollégájával már most is vezet pár- és csoportterápiát. Azzal foglalkozik, amihez kedve van – számára ez a legnagyobb kincs. Hogy jutott el idáig? Szigeti Hajni interjúja.

– A fotózás és az interjú után sietnie kell, párterápiát tart Gaál Viktor pszichológussal. Miért pont ez, illetve a csoportterápia érdekli leginkább?

– Nagyon szeretek csoporttal dolgozni, mert amellett, hogy remek közösségek jönnek létre, hatásos és gyors munkát tudunk végezni. A résztvevők egymás történeteiből, fejlődési útjából is tanulnak, látványos rádöbbenések, aha-élmények tanúi lehetünk. A párterápia pedig azért áll közel hozzám, mert Viktor egy speciális módszer szerint dolgozik, amit nagyon a magaménak érzek.

– Miben más ez, mint a megszokott párterápia?

– Például nem a szokványos módon (egy sorban a pár, velük szemben egy sorban a két pszichológus) ülünk le, hanem a párt fordítjuk egymással szembe, kvázi kényszerítve őket a konfrontációra. Mi pedig külön-külön mögéjük helyezkedünk, Viktor a nő, én a férfi mögé. Ahogy a teniszezőknek ott az edző a háttérben, nálunk mindkét félnek van egy pszichológusa. Általában direkt a másik nemhez kapcsolódunk, hogy az ellentétes énrészét támogathassuk, ezzel is a két fél megértését segítve. A páciensek a saját pszichológusukkal beszélhetnek, a másikéval nem, és ő is csak a saját pácienséhez szólhat.

– Jönnek azért páciensek, mert Várkonyi Andrea vezeti a terápiát, és kíváncsiak rá testközelből?

– Ha csak ezért jön valaki, de közben fejlődik, és tanul önmagáról, hát jöjjön ezért. Csak a személyes találkozás miatt nem hiszem, hogy bejelentkezne valaki pszichológushoz, ha különben esze ágában sincs. Egyébként az eddigi tapasztalatok szerint pont két percig érdekes, hogy a tévés Várkonyi vagyok, és nem egy másik. Azt hiszem, az a titka, hogy ha szakmailag hitelesen működöm, akkor nagyon gyorsan elengedik ezt, hiszen ők azért vannak ott, hogy dolgozzanak magukon. Ha ebben tudok segíteni, akkor a személyem már más miatt érdekes.

– Gaál Viktorral honnan ismerik egymást?

– A Micsoda nők!-ben szerepelt szakértőként. Több pszichológus is jár a műsorba, mindegyiknek megvan a saját módszertana – egyik sem rosszabb a másiknál, egyszerűen különbözőek. Ahogy Viktorral beszélgettünk, számomra kiderült, hogy ő lehetne az a mentor, aki abban a szemléletben dolgozik, ami hozzám közel áll.

– A pszichológia szakot azért végezte el, hogy pszichológusként praktizáljon, vagy az agytornára volt szüksége?

– Egy ötéves egyetemet harmincnyolc évesen nem azért kezd el valaki, mert unatkozik.

– Váltana is a tévézésről nyár után, ha megkapta a diplomáját?

– Nem gondolkozom vagy-vagyban, egyelőre megfér egymás mellett a kettő. Mindig az a típus voltam, aki szeret több lábon állni, és elkerülni egy esetleges hirtelen munkahely-megszűnés okozta pánikot. Az orvosi egyetem alatt végig dolgoztam a szegedi tévénél, sőt még belgyógyászként is – egészen addig, míg elhívtak a tv2-be.

– Mindig van egy B terve?

– Igen. Egyrészt az érdeklődésem is széles körű, másrészt utálnék kiszolgáltatott helyzetbe kerülni mások döntése miatt, rajtam kívülálló okokból. Ezt igyekszem kivédeni a többlábon állással.

– Pszichológushallgatóknak erősen ajánlott pszichológushoz járni?

– Nem kötelező, de én a mai napig járok, szerintem elengedhetetlen.

A Várkonyi Andreával készült interjú folytatását a Nők Lapja 2018/20. lapszámában olvashatjátok el. A magazint május 16-tól keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Szigeti Hajni

Fotó: Csibi Szilvi