Leckék legendáktól: Oprah Winfrey

A világ első színes bőrű női dollármilliárdosa. A legadakozóbb afroamerikai az USA történetében. Többszörösen díjnyertes talkshow-ja a legnézettebb műsor volt a maga nemében. Csupa legek az amerikai televíziós személyiség, műsorvezető és producer életéből, aki óriási nyomorból indult, mégis a lehető legmagasabbra jutott.

leckeklegendaktol_oprahwinfrey

Vannak, akik nem kevesebbet állítanak róla, mint hogy ő a világ legnagyobb hatású asszonya. Mélyszegénységben született egy leányanya gyermekeként, mára pedig sikerült egy óriási médiabirodalmat felépítenie. Az Oprah Winfrey Show, amely számos Emmy-díjat kapott és 145 országban sugározták, a legsikeresebb tévéműsor a nappali televíziózás történetében.

Ahol tud, segít – és másokat is erre buzdít

Winfrey senki máséhoz nem hasonlítható kulturális hatása – amit Oprah-effektusként szokás emlegetni – korábban ismeretlen szerzőket repített a The New York Times bestsellerlistájának élére, miközben újraébresztette az amerikaiakban a klasszikus irodalom iránti érdeklődést is. Számtalan kevéssé ismert termékből csinált világsikert, és nála indult olyan, mára világhírűvé vált médiaszemélyiség karrierje is, mint dr. Phil, dr. Oz és Rachael Ray.

Egy kutatás eredménye szerint egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának a 2008-as elnökválasztáson, hogy Oprah nyilvánosan mellette tette le a voksát a másik demokrata jelölttel, Hillary Clintonnal szemben.

Kipróbálta magát színésznőként is: Steven Spielberg Bíborszín című filmjében játszott szerepéért besöpört egy Golden Globe-díjat, és Oscarra is jelölték. A televíziózáson túl számos könyv társszerzője, valamint az O, the Oprah című női magazin kiadója. 2011-ben a Discovery Communicationsszel karöltve saját médiahálózatot indított OWN néven, és őt tekintik nemcsak a „vallomásos tévéműsorok” keresztanyjának, de az önsegítő és spirituális médiaipar első számú játékosának is. Oprah hatása a popkultúrára példa nélküli.

Ami az adakozást illeti, kevés nagyvonalúbb híresség létezik nála. Dollármilliókat ajánl fel saját pénzéből arra, hogy a szívének kedves alapítványokat és ügyeket támogassa. Leghíresebb jótékonysági vállalkozása keretében 2007-ben akadémiát alapított Dél-Afrikában hátrányos helyzetű fekete kislányok iskoláztatására. Tévéműsoraiban a nézőket is rendszeresen arra ösztökélte, hogy gyakrabban adakozzanak jótékony célokra, mindemellett rendszeresen vállaljanak önkéntes munkát.

Még többet megtudhattok Oprah életéről a friss Nők Lapja Psziché Leckék legendákról rovatából.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Europress/Getty Images, Profimedia/Red Dot