Így készül a vörös bársony torta (Red Velvet cake)

A vörös bársony torta igazi kuriózumnak számít a torták között, ám ez ne tévesszen meg senkit, az elkészítése korántsem annyira bonyolult, mint első ránézésre tűnik.

HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

25 dkg vaj/margarin| 30 dkg porcukor | 4 tojás | 3 dl író (vagy kefir) | 12 kávéskanál folyékony piros ételfesték (kell ennyi, hogy ennyire piros legyen a színe) | 1 teáskanál ecet | 1 csapott evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor | csipet só | 1 teáskanál szódabikarbóna | 30 dkg liszt
A töltelékhez: 25 dkg mascarpone | 10 dkg porcukor | 2 darab (kezeletlen) lime vagy citrom | 5 dl hideg habtejszín

1. A tésztához a puha vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat, az írót, az ételfestéket, az ecetet, majd a kakaóporral, csipet sóval és szódabikarbónával elkevert lisztet.

2. Két darab, kb. 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, megtöltjük a masszával, és a 160 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt (két részletben is süthetjük persze, ha egy formánk van). Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, mindkettőt vízszintesen 2 lapba vágjuk (összesen 4 lapot kapunk).

3. A krémhez habosra keverjük a mascarponét a cukorral, a citrus levével és héjával, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.

4. A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Hűtőbe tesszük tálalásig.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 6300 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre