Rákóczi-túrós koszorú – Egy régi kedvenc, új köntösben

Szeretitek a Rákóczi-túróst? Ebben az esetben nincs kétségünk afelől, hogy ez a recept az egyik kedvencetekké növi ki magát!

HOZZÁVALÓK 25-30 DARABHOZ:

A tésztához: 20 dkg vaj/margarin | 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 10 dkg porcukor | 1 tojássárgája
A töltelékhez: 15 dkg túró | 3,5 dkg cukor fél (kezeletlen) | citrom héja
A díszítéshez: 3 tojásfehérje | 18 dkg porcukor | 3-4 evőkanál baracklekvár

1. A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel és a cukorral, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A cipót fóliába csomagoljuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd kiszúrjuk egy 3-5 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral.

2. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, 170 °C-ra előmelegített sütőlemezen készre sütjük 8-10 perc alatt.

3. A töltelék hozzávalóit jól összedolgozzuk, és a kisült linzerkorongok közepére kis halmokat teszünk belőle.

4. A habhoz elkezdjük felverni a tojásfehérjét, folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, mikor elfogyott, vízgőz fölé helyezett fémedénybe tesszük, és tovább verjük, amíg sűrű, fényes habot kapunk.

5. A habot egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és koszorúkat nyomunk a linzerkorongokra a túró köré úgy, hogy a túró fölé érjen.

6. Szakácsfáklyával is karamellizálhatjuk vagy 150 °C-ra előmelegített sütőben szárítjuk 6-8 percig. Végül habzsákból baracklekvárt nyomunk a közepükbe, a túrós részre.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 8-10 + 6-8 PERC
KALÓRIA: 143 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre