Szűzérmék fehérboros, zöldfűszeres mártásban – A család új kedvence

Felejtsétek el a rántott húst vagy a sült csirkét, ugyanis a szűzérmék fehérboros mártásban mindent überelnek.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

2 darab sertésszűz (kb. 80 dkg) | 1 evőkanál vaj olívaolaj | 1 fej vöröshagyma | 3 dl száraz fehérbor | só, bors | 6-8 levél zsálya | 1 szál rozmaring | 2 dl tejszín | 4 szál újhagyma

1. A sertésszüzet megtisztítjuk a hártyáktól, majd egy felforrósított serpenyőben a vaj és 3 evőkanál olívaolaj keverékén sütni kezdjük. Percenként forgatva szép rozsdabarnára pirítjuk 10-15 perc alatt. (Maghőmérővel ellenőrizhetjük a hús hőmérsékletét, megőrizhetjük szaftosságát, ha a belső hője nem emelkedik 60 ºC fölé. Ha nincs maghőmérőnk, tapintással ellenőrizhetjük: ha megnyomjuk, és nagyon laza, nincs tartása a húsnak, a belseje még nyers. Amint kezd tartása lenni, de még nem kemény, akkor kész.)

2. A szószhoz kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd felöntjük a fehérborral. Ízesítjük sóval, borssal és a felaprított fűszernövényekkel. Amikor a bor elpárologott, felöntjük a tejszínnel, amint kicsit besűrűsödik, levesszük a tűzről.

3. Frissen vágott újhagymát keverünk bele, majd a felszeletelt húsra öntjük. Ebben a szószban még tovább főzhető a sertés, így nem marad rosé a belseje. Rizzsel, főtt vagy sült burgonyával, esetleg tarhonyával vagy kuszkusszal tálalhatjuk.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
KALÓRIA 560 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. szeptemberi számában jelent meg.

Recept: Hernyák Tomi

Fotó: Gyugyi Péter